Numere primeCurtis Cooper, un profesor de matematică şi ştiinţa calculatoarelor de la Univ. of Central Missouri, a descoperit cel mai mare număr prim de până acum, acesta fiind (2^57.885.161 - 1). Are 17 milioane de cifre şi este un număr prim Mersenne.

 

 

 

Un număr prim N este număr Mersenne dacă poate fi exprimat prin relaţia N = 2n-1, unde n este şi el număr prim.

Descoperirea a făcut parte din proiectul Great Internet Mersenne Prime Search – Cercetarea numerelor prime Mersenne mari pe Internet (GIMPS), proiect care utilizează o abordare distribuită de factorizare a numerelor utilizând calculatoarele voluntarilor.

Numerele prime, sunt, cum desigur ştiţi, numere care pot fi împărţite la ele însele şi la 1 (şi sunt mai mari decât 1). Ele au fost descoperite pentru prima dată de către celebrul matematician grec Euclid, cu peste două mii de ani în urmă. Din acel moment, atât amatorii, cât şi experţii au încercat să descopere numere prime tot mai mari, deşi cele mai multe doar de amorul artei, întrucât numerele prime au foarte puţine utilizări practice (în ultimii ani acestea au fost folosite în criptografie). Procesul este dificil, deoarece nu există nici o formulă pentru găsirea lor. De aceea, s-a folosit o metodă de "forţă brută" – alegerea unui număr la întâmplare şi încercarea de a-l împărţi la fiecare număr care este mai mic decât el (fără a alege, desigur, numere evident neprime). Din acest motiv, nu au fost descoperite numere prime de dimensiuni mari până la construirea computerelor.

Numerele prime Mersenne sunt numite aşa după călugărul francez Marin Mersenne, care a fost prima persoană care a detaliat formula pentru clasa numerelor prime speciale, cu peste 350 de ani în urmă. Acest ultim număr este a 48-a descoperire de până acum.

Proiectul GIMPS a fost extrem de util pentru găsirea numerelor prime mari – lui i se datorează descoperirea celor mai mari 14 numere de-a lungul unei perioade de şaptesprezece ani. Acesta integrează 360.000 de maşini, care împreună sunt capabile să realizeze -  în orele de vârf -  până la 150 de trilioane de calcule pe secundă. Cooper, în mod clar un membru pasionat, a fost creditat cu descoperirea a două alte numere prime mari găsite de grup. Pentru eforturile sale, de această dată el va primi 3.000 de dolari. Premii mult mai mari (de la Electronic Frontier Foundation) sunt rezervate pentru cei ce vor descoperi numerele prime cu o sută de milioane sau cu un miliard de cifre (respectiv 150.000 şi 250.000 dolari). Pentru a se asigura că numărul găsit de Cooper a fost într-adevăr un număr prim, mai mulţi alţi cercetători voluntari independenţi l-au verificat, testându-l pe computerele lor.

Mai multe informaţii, aici.

Traducere de Maricica Botescu după university-professor-largest-prime-date, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.