Spune-ți opinia!

Triunghiul BermudelorDespre Triunghiul Bermudelor s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Cu ajutorul acestor "vehicule", misterele din Triunghiul Bermudelor au intrat în conştiinţa publicului de pe întreaga planetă. Dar cât de misterioasă este această zonă de fapt? Care sunt argumentele celor care susţin că regiunea este una malefică?

 

Unde este Triunghiul Bermudelor?

Triunghiul Bermudelor este o zonă triunghiulară din Oceanul Atlantic, nerecunoscută oficial, care uneşte, în principiu, Miami (SUA), Insulele Bermude (Marea Britanie) şi Puerto Rico. Spunem în principiu, pentru că diverşi autori care au scris despre acest subiect au delimitat zona în funcţie de preferinţe şi interes.

 

Regiunea Triunghiului Bermudelor

 

De ce este faimos Triunghiul Bermudelor?

Triunghiul Bermudelor a devenit faimos odată cu formarea unei legende ce indică faptul că în această zonă din Oceanul Atlantic au avut loc dispariţii misterioase de vapoare (ori alte tipuri de ambarcaţiuni) şi aeronave. Aceste dispariţii misterioase (ori nu, vom vedea mai jos) au alimentat imaginaţia căutătorilor de senzaţional şi au oferit subiecte de filme pentru scenariştii de la Hollywood.

 


 

Cazuri faimoase de dispariţii misterioase în Triunghiul Bermudelor

::: USS Cyclops

Probabil cel mai faimos caz de dispariţie a unei nave în Triunghiul Bermudelor este cel al navei USS Cyclops care în 1918, pe drumul de la Bahia, Salvador la Baltimore, Maryland, cel mai probabil s-a scufundat, din cauze necunoscute. Nu se mai deţin date despre navă din momentul în care a plecat din Barbados, unde făcuse o escală neprevăzută pentru aprovizionare. Nu s-au găsit niciodată rămăşiţele navei (dar acesta nu este un caz rar între navele scufundate în prima jumătate a secolului al XX-lea); cei 306 membri ai echipajului şi pasagerii de la bord s-au înecat. De menţionat mai este faptul că nu se poate şti cu precizie locul de eşuare a navei, în interiorul ori în afara Triunghiului Bermudelor.

 

Nava USS Cyclops

Nava USS Cyclops, fotografiată în 1911

::: SS Marine  Sulphur Queen

O navă de mare tonaj ce transporta sulf a dispărut în apropierea coastelor Floridei în anul 1963. Echipajul de 33 de marinari a fost declarat dispărut; rămăşiţele navei nu au fost găsite. Au fost găsite totuşi  diverse materiale de pe navă, plutind pe ocean. Ce se cunoaşte despre această navă - şi, de regulă, nemenţionat în articolele senzaţionaliste despre Triunghiul Bermudelor - este faptul că nava SS Marine  Sulphur Queen era foarte veche, ruginită şi trecuse printr-un proces de modificare a structurii, transformată fiind din tanc petrolier în navă transportator de sulf. În urma modificării centrul de greutate al navei urcase, iar riscul de a se răsturna al navei crescuse.

::: Zborul 19

Pe 5 decembrie 1945 cinci bombardiere Avenger ale Forţelor Navale americane au decolat de pe un aerodrom militar din Florida pentru o misiune obişnuită de antrenament. Cu excepţia comandantului escadronului, locotenentul Charles Taylor, toţi ceilalţi piloţi erau studenţi.

 

Bombardiere Avenger

Bombardiere Avenger, identice cu cele implicate în dispariţia din 1945
Credit imagine: wikipedia.org

După executarea unui moment tactic, aeronavele şi-au urmat traiectul specificat în planul de zbor al misiunii, care prevedea un mic ocol înainte de întoarcerea la sol. La aproximativ o oră şi jumătate de la decolare, Taylor a luat legătura cu baza, indicând că busola nu-i mai funcţionează. Cu toate indicaţiile ofiţerului de la bază privind traiectul pe care ar fi trebuit să-l urmeze (indicaţii bazate pe precizările oferite de Taylor asupra locului probabil în care se afla escadronul), comandantul escadronului de bombardiere se pare că nu ştia cu precizie unde se află, a ales în mod greşit ruta către acasă şi a rătăcit deasupra oceanului până a rămas fără combustibil, prăbuşindu-se în mare împreună cu celelalte avioane care-l urmau. Resturile celor 5 bombardiere Avenger nu au fost vreodată găsite. S-au făcut speculaţii, neconforme cu ce a rezultat din audierea înregistrărilor zborului 19, privind relatarea de către Taylor a unor  presupuse anomalii magnetice care ar fi stricat busola, speculaţii ce au alimentat opiniile susţinătorilor teoriei conform căreia în zona Triunghiului Bermudelor există manifestări ciudate ale câmpului magnetic al Pământului.

Desigur, sunt mult mai multe cazuri care fac parte din ţesătura de poveşti ce constituie legenda Triunghiului Bermudelor. Am prezentat aici doar o foarte mică parte, insistând pe cele mai cunoscute.

 

Care este cauza acestor dispariţii misterioase din Triunghiul Bermudelor?

Există o mulţime de teorii privind motivul dispariţiilor din Triunghiul Bermudelor. Printre cele mai vehiculate sunt următoarele:
» anomalii de manifestare ale câmpului magnetic al Pământului, care dereglează ori defectează aparatura de bord a navelor şi aeronavelor ce traversează regiunea Triunghiului Bermudelor;
» indivizi diabolici ce folosesc tehnologie super-avansată, cum ar fi dispozitive anti-gravitaţionale;
» Triunghiul Bermudelor este de fapt o poartă de acces către alte dimensiuni, iar atunci când poarta este activă, tot ce este în zona de acţiune, nave, aeronave, dispar pentru totdeauna în misterioasele "alte dimensiuni";
» pungi de metan în solul de sub ocean, de unde din când în când se eliberează largi cantităţi de gaz, care odată ajunse la suprafaţă duc la scufundarea navelor. Acest  punct de vedere nu este neapărat foarte fantezist; singura problemă este că deşi în principiu aceste gaze eliberate din adâncuri pot fi periculoase, nu s-au consemnat în zona Triunghiului Bermudelor în istoria cunoscută a acestei regiuni;
» un cristal ce-şi are provenienţa în continentul - la fel de misterios şi el - Atlantida, cu puteri supranaturale, îşi încearcă din când în când puterile pe bietele nave călătoare prin apele din zona Americii Centrale.

 

::::: Cum s-a născut misterul Triunghiului Bermudelor?

În anul 1952 George X Sands a scris într-un articol publicat în revista Fate (Soarta) că a observat că în zona Triunghiului Bermudelor a avut loc un număr neobişnuit de mare de accidente.

Sintagma "Triunghiul Bermudelor" a fost menţionată pentru prima dată în anul 1964 de către Vincent H. Gaddis într-un articol din revista Argosy. În acest articol Gaddis susţinea că în zona Triunghiului Bermudelor multe nave şi aeronave au dispărut în mod misterios în ultimii ani.

În 1969 John Wallace Spencer a scris o carte, "Limbo of the lost", în care subiectul a fost Triunghiul Bermudelor. În 1974 a fost publicată cartea "The Bermuda Triangle" de Charles Berlitz, care împreună cu filmul documentar "The Devil's Triangle", apărut în 1976, au dus la consolidarea misterului în conştiinţa publicului american (iar apoi, prin intermediul cinematografiei, în conştiinţa publicului de pe întreaga planetă).

 

::: Demontarea mitului: Teoria lui Larry Kusche

În anul 1975 Larry Kusche, fost pilot, iar apoi librar interesat de subiectul Triunghiului Bermudelor, a decis să facă o investigaţie pe această temă; rezultatele cercetărilor sale au fost publicate într-o carte apărută în acelaşi an numită cât se poate de explicit "Misterul Triunghiului Bermudelor - rezolvat". Ce a constatat Kusche?

Kusche a descoperit că cei mai mulţi dintre cei care au scris pe tema Triunghiului Bermudelor nu au făcut niciun fel de investigaţie privind adevărul celor susţinute, ci s-au bazat pe ce au spus alţii. De asemenea, acesta a mai aflat că cele mai multe dintre presupusele misterioase accidente, nu erau misterioase deloc la o analiză amănunţită. În unele cazuri, deşi se susţine că navele au dispărut fără urme, în fapt resturile navelor au fost găsite, iar cauzele incidentelor elucidate.

 

Coperta Triunghiul Bermudelor

În alte situaţii se susţinea, în mod fals, că este suspect cum unele tragedii au survenit pe fondul unei mări liniştite şi unei situaţii meteo foarte bune; în fapt, în multe situaţii de dispariţii de nave ori aeronave principala probabilă cauză a fost starea rea a vremii.

Kusche a găsit inclusiv un caz în care un "misterios" accident survenit în regiunea Triunghiului Bermudelor nu avusese loc de fapt în această zonă, autorul iniţial al ştirii confundând porturile între ele; în fapt, accidentul fusese raportat la peste 3000 de mile de Triunghi.

Concluzia lui Kusche a fost că misterul Triunghiului Bermudelor este unul fabricat, rezultat al cercetării rudimentare şi al falsificării deliberate a informaţiilor vehiculate.

 

Probabile explicaţii "pământene" privind accidentele din Triunghiul Bermudelor

Cel mai adesea cauzele dispariţiilor unor nave ori aeronave au legătură cu erori umane, defecţiuni tehnice ori vreme proastă. Astfel de cauze sunt printre cele mai probabile şi în "dosarul" Triunghiului Bermudelor. Am mai putea adăuga pentru regiunea Bermudelor şi pirateria.

În afara acestora ar mai fi de menţionat cazul special al "valurilor ucigaşe", valuri de dimensiuni mari, documentate ştiinţific abia în 1995 şi care pot apărea în regiunea Triunghiului Bermudelor, care este o zonă  caracterizată uneori de manifestări meteo extreme. Aceste valuri ucigaşe apar în zona apelor de mare adâncime, se nasc brusc şi au dimensiuni neobişnuite pentru starea meteo în care se manifestă.  "Valurile ucigaşe" sunt periculoase şi pentru vasele de mari dimensiuni, cum sunt transoceanicele. Apariţia acestor valuri este cauzată, cred cercetătorii, de convergenţa mai multor factori, cum ar fi vânturi puternici şi curenţi rapizi.

Triunghiul Bermudelor reprezintă o regiune cu un trafic naval şi aerian foarte dens. Prin urmare, probabilitatea de a avea aici un număr mai mare de accidente decât în alte zone este mai mare. În procente însă, lucrurile nu atrag în nici un fel atenţia. Nici companiile posesoare de nave, nici companiile de asigurări nu au luat vreodată măsuri pentru restricţia accesului în zona Triunghiului Bermudelor a navelor deţinute ori asigurate. Rapoartele Pazei de coastă din Florida arată că zona nu este caracterizată de accidente numeroase, care să ridice semne de întrebare referitoare la cauzele acestora; fenomene bizare nu au fost semnalate în regiunea Triunghiului Bermudelor de către surse credibile.

Aşadar, cel mai probabil, misterul Triunghiului Bermudelor este doar unul dintre misterele artificiale create şi întreţinute de inşi cu fantezie, "fabrica de vise" de la Hollywood şi presa aflată în căutare de senzaţional.

 

BIBLIOGRAFIE:
history.navy.mil/faqs/faq8-1.htm
skepdic.com/bermuda.html
unmuseum.mus.pa.us/triangle.htm
en.wikipedia.org/wiki/Bermuda_Triangle

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 SUSȚINE SCIENTIA!
Donează
prin PayPal


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro