În România diversele serbări de la grădiniță au loc în sala de clasă. Într-o parte a clasei sunt copiii, care se străduiesc să execute ce au repetat vreme de câteva săptămâni, în cealaltă parte sunt părinții, care încearcă să filmeze din cel mai bună unghi ce se întâmplă pe „scenă”.

Părinții aleg instinctual cea mai proastă configurație: se bulucesc toți către zona în care sunt copiii, când cea mai logică distribuție ar fi una în cerc, care ar permite ca numărul părinților aflați „în primul rând” (fără obstacole între ei și copii) să fie mult mai mare. Faptul că modul de aranjare a părinților este deficitar, oferind condiții de filmare bune doar pentru o mică parte a acestora, duce la pasul doi: ridicatul în picioare ori ridicatul aparatului de filmat începând cu părinții aflați în rândul doi. Ceea ce, desigur, duce la disconfort pentru părinții aflați mai în spate, care se ridică la rândul lor, încercând să compenseze pierderea de vizibilitate. Fenomenul se transmite până la ultimul rând de părinți. Efectul este că cei din rândul doi văd mai bine. Cei din rândurile următoare văd la fel ca atunci când erau așezați, dar se adaugă disconfortul statutului în picioare.

În principiu, tendința tuturor este de înțeles: părinții vor să fie în primul rând, ca să vadă și filmeze mai bine. Cei din rândurile următoare iau și ei, aparent, o decizie rațională: se ridică pentru a filma mai bine. Dar, în final, aproape toată lumea este afectată, pentru că: numărul celor din rândul întâi este cel mai mic posibil, iar cei din spate, care chiar beneficiază de pe urma ridicatului în picioare este cel mai mic posibil, practic doar rândul doi are un avantaj.

Soluții de bun simț: 1. cum spuneam, aranjarea în cerc a părinților; 2. filmatul de către un singur părinte, din cea mai bună poziție, și distribuirea ulterioară a filmării către toți părinții.

Una peste alta, acest comportament este exemplu de comportament rațional la nivel individual, dar irațional la nivel colectiv.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.