GandireaEroarea de logică de tip " false analogii" constă în a susţine asemănarea fundamentală între două lucruri ori oameni, pornind de la constatarea existenţei unei caracteristici comune.

Exemplul nr.1

Traian Băsescu  a chemat oamenii în Piaţa Universităţii o dată pe lună pentru a le vorbi. Tot astfel făcea şi dictatorul italian Mussolini. Traian Băsescu, acest Mussolini român, este prin urmare extrem de periculos pentru democraţie.

 

Acest tip de argument, din întâmplare folosit de Ion Cristoiu cu ceva ani în urmă, este adeseori folosit în discuţiile cu subiect politic. Oricare ar fi părerea cititorului despre Traian Băsescu, trebuie recunoscut faptul că este lipsit de logică să afirmi că Băsescu este ca Mussolini - şi prin urmare un pericol pentru democraţie - doar pentru că vorbeşte în piaţa publică cetăţenilor. Ceea ce îl face condamnabil pe Mussolini este o sumă de fapte dintre care în nici un caz vorbitul în piaţa publică nu este este cea mai reprobabilă. Presupusa trăsătură comună dintre Băsescu şi Mussolini este complet irelevantă în contextul dat, iar folosirea ei ca argument pentru demonstrarea caracterului periculos al lui Băsescu este manipulatoare.

 

Exemplul nr.2

Uitaţi-vă la acest mecanism complex care constituie un ceas mecanic. Uitaţi-vă la lumea noastră, cât de complicată, dar bine orânduită este. Aşa cum acest ceas are un creator, tot aşa şi Universul trebuie să aibă un creator, căci nu pot apărea ordinea şi frumuseţea din întâmplare. Aţi văzut vreodată vreun ceas elveţian asamblat din pură întâmplare, fără mâna măiastră a ceasornicarului?

 

Acesta este unul dintre raţionamentele clasice ale teoriei designului inteligent. Eroarea de logică în acest caz este folosirea unei analogii între crearea Universului şi crearea unui ceas de mână. Universul nostru este mult mai complicat decât un simplu ceas, iar comparaţia nu se poate face, fiind lucruri fără putinţă de a fi comparate. Nu poate fi dovedită existenţa lui Dumnezeu folosind atât de stranii analogii.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE