În maşinăCei mai mulţi oameni declară că locul unde ascultă cea mai mare parte din muzica preferată este în maşină. Mulţi oameni cred că ascultarea muzicii în maşină este benefică pentru concentrare. Dar ar putea muzica să ne distragă atenţia până la limita periculozităţii?

 

 

În ciuda nivelului ridicat de răspândire a acestei practici, nu prea avem nicio idee asupra efectului pe care îl are...până acum.


Există muzică sigură?

Primul indiciu vine de la un nou studiu asupra comportamentului conducătorului auto printre adolescenţi (Brodsky & Slor, 2013). Pentru studiul lor cercetătorii au recrutat un număr de 85 de tineri, cu o vârstă medie de 17 ani şi o experienţă medie de 7 luni de la promovarea examenului de conducător auto.

Tinerii au fost rugaţi să conducă pe un traseu local, în prezenţa unui instructor auto şi a unui cercetător care le urmărea fiecare mişcare. Cercetătorul nota de fiecare dată când observa o greşeală, cum ar fi conducerea cu exces de viteză, conducerea prea aproape de maşina din faţă sau conducerea cu o singură mână.

În ceea ce priveşte ascultarea muzicii în maşină, au existat trei condiţii:
:: Opţiunea şoferului: cel mai popular gen fiind dance /trance /techno.
:: Cercetătorul asigura muzica "sigură".
:: Fără muzică.

Nu a existat nicio îndoială că şoferii preferau să asculte muzica proprie sau amestecul de muzică "sigură" furnizat de cercetători decât nimic. Problema era că în timp ce îşi ascultau muzica, tinerii şoferi erau mai predispuşi să facă erori. Ei conduceau mai agresiv, în acord cu muzica lor şi erau mai distraţi.

S-a dovedit că muzica furnizată de cercetători era chiar mai sigură decât situaţia în care nu se asculta  muzică.

Deoarece acest studiu a inclus doar şoferii începători, el nu ne poate spune prea multe despre cei care au mai multă experienţă. Poate că cei cu mai multă experienţă nu sunt la fel de puternic afectaţi de muzica pe care o ascultă.


Îţi menţine muzica starea de vigilenţă?

Mulţi cred că principalul beneficiu în a asculta muzică la volan este acela de a-ţi menţine vigilenţa pe distanţe lungi. Cu toate acestea, există destul de puţine dovezi referitoare la înregistrarea unor diferenţe în acest sens (Reyner & Horne, 1998). Chiar şi coborârea ferestrei pare să aibă un efect redus.

Dacă vigilenţa este problema, este mult mai bine să te opreşti pentru un pui de somn şi o ceaşcă de cafea sau o băutură de energizantă, acestea funcţionează cu siguranţă (Reyner & Horne, 2002).


Caraoke

Principalul beneficiu în a asculta muzică în timp ce conduci este destul de evident pentru toată lumea: e mult mai distractiv. Dezavantajele sunt mai puţin clare în acest moment. De exemplu, Dumnezeu ştie ce efecte are asupra condusului obiceiul oamenilor de a cânta 'caraoke' - de-a lungul melodiilor.

Cât despre faptul dacă dezavantajele obiceiului de a asculta muzică se aplică şi conducătorilor auto cu mai multă experienţă, avem nevoie de cercetări suplimentare.

Până una alta, dacă eşti un şofer novice, probabil e mai bine să eviţi ascultarea muzicii preferate la volan: este posibil să te simţi bine, dar în acelaşi timp condusul va fi mult mai periculos.

Traducere de Maricica Botescu după music-in-the-car-does-it-enhance-or-distract cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.