ÎnjurândDeşi nimic nu se compară cu pronunţarea unui şir de cuvinte murdare pentru a te descărca, creierele noastre s-ar putea să nu fie de acord cu această senzaţie. Înjuratul cu voce tare declanşează anumite reacţii la nivelul centrilor emoţionali profunzi ai creierului.

 

 

 

 

Aceasta este descoperirea lui Jeffrey Bowers şi a doctorului Christopher Pleydell-Pearce de la University of Bristol's School of Experimental Psychology. Ei au realizat un experiment în care participanţii citeau cuvinte de pe trei liste: una cu înjurături, alta cu eufemisme ale acelor înjurături şi, în cele din urmă, o listă cu nişte cuvinte neutre, fără subînţeles vulgar. Subiecţii au avut o reacţie mult mai puternică atunci când au citit înjurăturile - cu alte cuvinte, înjuratul a fost, din punct de vedere neurologic, mai stresant decât faptul de nu înjura.

 

 

 



Profesorul Bowers explică:
”Credem că acele cuvinte considerate drept tabu generează reacţii emoţionale în parte prin condiţionarea verbală, mai precis că, printr-o formă simplă de învăţare, sunetul cuvintelor tabu devine asociat direct cu centrii emoţionali din creier. În acord cu această idee, cuvintele tabu pot declanşa emoţii puternice chiar şi atunci când sunt pronunţate fără nicio intenţie de a jigni. Eufemismele (cum ar fi ”cuvântul care începe cu F”), acronimele inteligente ale căror înţelesuri sunt evidente (spre exemplu, ”FCUK”) şi cuvintele tabu învăţate mai târziu în decursul vieţii (atunci când învăţăm o a doua limbă) nu au fost asociate în aceeaşi măsură cu emoţiile prin condiţionare şi, drept rezultat, ele nu declanşează reacţii emoţionale puternice.”

Este o descoperire interesantă, deşi am o remarcă de făcut – nu există nimic inteligent în anagrama ”FCUK”. Am văzut suficiente tricouri idioate de liceu încât să fiu sigur în legătură cu asta.

Oricum, cercetătorii afirmă că această condiţionare psihologică mai profundă din spatele înjuratului este o dovadă de relativitate lingvistică, ce are în sens larg legătură cu felul în care limbajul modelează maniera în care gândim. Faptul că înjuratul chiar ne stresează la un nivel cognitiv destul de profund ar putea afecta lucrurile la care oamenii sunt dispuşi sau nu să se gândească – întregi subiecte ar putea fi evitate, deoarece ele necesită utilizarea prea multor cuvinte tabu. Evident, asta e puţin exagerat – la urma urmelor, mulţi oameni încă înjură fără probleme, dar oferă o perspectivă interesantă asupra liniei vagi de demarcaţie dintre vorbire şi gândire.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Saying-swear-words-actually-stresses-your-brain publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.