CadouCând te vei duce să cumperi cadouri de Crăciun anul acesta, amintește-ți că dacă iei cadoul nepotrivit pentru un bărbat ai putea să pui relația voastră în pericol, în timp ce dacă iei cadoul nepotrivit pentru o femeie lucrurile nu vor fi nici pe departe atât de grave.

 

 



Asta se întâmplă conform lui Elizabeth Dunn și colegilor ei, care au rugat zeci de participanți să evalueze preferințele lor pentru douăsprezece magazine diferite și apoi să aleagă un cadou pentru partenerul lor, sub forma șansei de a câștiga vouchere pentru unul dintre aceste magazine.

Cercetătorii au aranjat rezultatele astfel încât unei jumătăți dintre participanți i s-a spus că partenerul alesese drept cadou șansa de a câștiga vouchere pentru magazinul lor favorit, așa cum acesta fusese indicat mai devreme (i.e. un cadou potrivit), în timp ce celei de-a doua jumătăți i s-a spus că partenerii aleseseră șansa de a câștiga vouchere la magazinul cel mai puțin plăcut (i.e. un cadou nepotrivit).

Când experimentul a fost realizat cu parteneri de cercetare care se cunoscuseră abia de câteva minute, rezultatele au fost așa cum probabil vă așteptați. Atât bărbații, cât și femeile care au primit ”cadouri nepotrivite” au evaluat partenerii ca fiind mai puțin asemănători cu ei înșiși, în comparație cu cei care au primit ”cadouri potrivite”.

Cercetările anterioare au arătat că asemănarea cu un partener este asociată cu satisfacția mai mare ce derivă din relație – ne place să credem că partenerii noștri ne seamănă. Deci primul studiu arată potențialul rău pe care îl poate face primirea unui cadou nepotrivit, afectând impresia de asemănare.

În mod ciudat, atunci când experimentul a fost repetat cu parteneri implicați într-o relație, s-a evidențiat o diferență între sexe. La fel ca mai înainte, în comparație cu bărbații care au primit un cadou potrivit, cei care au primit un cadou nepotrivit și-au evaluat în consecință partenera ca fiind mai puțin asemănătoare cu ei. Ei au evaluat și perspectiva viitorului relației într-un mod mai puțin favorabil, spunând, de exemplu, că sunt mai puține șanse de a se căsători! Prin contrast, în comparație cu femeile care au primit un cadou potrivit, femeile care au primit un cadou nepotrivit și-au evaluat partenerul ca fiind mai asemănător cu ele, iar viitorul relației ca fiind mai strălucit.

Ce s-a întâmplat? Cercetătorii cred că descoperirile lor sunt în concordanță cu tendința femeilor de a se purta ca protectori ai relației și că reacția pozitivă la primirea unui cadou nepotrivit a fost o formă de apărare psihologică împotriva dezamăgirii resimțite în fața unui cadou prost.

”Asta înseamnă că, drept răspuns la amenințarea relațională constituită de primirea unui cadou nepotrivit de la partener, femeile pot fi mai motivate decât bărbații să protejeze simțul asemănării cu cel care a oferit cadoul”, au spus cercetătorii, adăugând că aceasta reflectă ”tendința mai largă la femei – decât la bărbați – de a-și proteja relația împotriva potențialelor amenințări.”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului "Why you should take extra care when buying a Xmas gift for a man", publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.