Trebuie să recunoaștem că una dintre expresiile care nu par să aibă niciun sens este „excepția care confirmă regula”. Cum ar putea ca o excepție să confirme o regulă? Nu este exact invers? Adică dacă identificăm o excepție la o regulă, atunci regula este pusă sub semnul întrebării, suspendată până la clarificare?

Să spunem că „regula” este că toate lebedele sunt albe. Dacă identificăm o lebădă neagră, nu tocmai am infirmat regula? Este și o carte excelentă numită „Lebăda neagră”, al cărei rezumat îl puteți citi aici.

Deși în vorbire pare că unii dintre noi chiar găsesc situații, excepții, care par că confirmă vreo regulă, e greu de susținut la modul serios o atare abordare.

Și atunci? De unde această expresie?

Iată câteva posibile răspunsuri, fiind dificil de afirmat că știm cu certitudine cum s-a „infiltrat” în limba română această formulare paradoxală.


Varianta engleză

Expresia există și în limba engleză, sub forma „the exception proves the rule”, la fel de paradoxală ca și în limba română.

O explicație în engleză este oferită de un sens mai vechi al verbului „to prove”, care înseamnă și „a testa”, nu doar „a confirma”. Ori dacă spui că „excepția supune unui test regula” - avem de-a face cu un cu totul alt sens, căci, într-adevăr, o excepție reprezintă un test pentru o regulă.


Varianta logică

O altă abordare, asumată de un lingvist moldovean, Eugeniu Coșeriu, este aceea că obiecția respinsă întărește regula. Altfel spus, sigur, excepția întărește regula, în acele cazuri în care posibile excepții sunt analizate și infirmate, iar prin această testare a regulii (și infirmarea posibilei excepții) se întărește / confirmă de fapt regula.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.