Am fost curios să văd care este obiectivul învățământului în România. Așa că am mers la Legea învățământului (legea nr. 1 / 2011). Am trecut repede peste formulările uneori comice din primele trei articole (gen: „Misiunea asumată de lege este de formare, prin educație, a infrastructurii mentale a societății românești) și am ajuns la articolul 4, care spune următoarele:
„Educația și formarea profesională a copiilor, a tinerilor și a adulților au ca finalitate principală formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini”.



Educația produce, așadar, competențe, iar aceste competențe sunt compuse din cunoștințe, deprinderi (abilități) și aptitudini.

Nu mi-a fost clar cum poate produce educația „aptitudini”, pentru că aptitudinea reprezintă o dispoziție naturală, un talent. Poți să te naști cu aptitudini pentru muzică, dar e mai dificil (imposibil?) să le formezi în școală. Poți să-ți îmbunătățești abilitățile muzicale, dar nu creezi, prin educație, un talent. Aptitudinile le ai din naștere sau nu le ai.

M-am întrebat cum a apărut termenul acesta în lege. Și am descoperit că, în fapt, articolul 4 este o preluare din limbajul folosit la nivelul Uniunii Europene. De exemplu, într-o recomandare (2006/962/EC) a Parlamentului European și a Consiliului Europei din 2006 se precizează că: Competences are defined here as a combination of knowledge, skills and attitudes appropriate to the context”.

După cum observați, se vorbește despre „atitudini, nu „aptitudini”, ceea ce altceva.

Acest pachet: cunoștințe, deprinderi, atitudini - are sens. De exemplu, dacă vorbim despre una dintre competențele-cheie, referitoare la știință:
a. cunoștințele se referă la informația științifică;
b. deprinderile se referă la utilizarea de date, instrumente / utilaje șamd pentru a atinge un obiectiv;
c. atitudinile se referă la curiozitate, respect pentru dovezi, aplicarea unei gândiri critice etc.

Bun, deci este vorba despre „atitudini”, nu „aptitudini”. Cum a ajuns „aptitudini” în lege? Mister...

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.