De când presa pune accent pe cantitate (adică producerea de multe articole, cu titluri-momeală, care să asigure un număr mare de accesări), limba română utilizată este, de multe ori, de o calitate foarte slabă.

Asta ne dă posibilitatea să adăugăm destul de des noi articole în secțiunea dedicată „dificultăților limbii române”.

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, preluată de pe site-ul marginaliaetc.ro, suntem invitați să „partajăm” un articol pe diverse site-uri. Ce se vrea de la noi cu acest îndemn? Desigur, ideea este aceea de a distribui articolele pe site-urile indicate în dreapta îndemnului la „partajare”.

Ce nu e în regulă cu „a partaja”? Înseamnă alt lucru decât cred cei care au creat site-ul.

A partaja ~éz tranz. livr. (bunuri materiale, averi) A supune unui partaj; a împărți conform prevederilor (între persoanele în drept).
  Sursa: NODEX, via dexonline.ro

„A partaja”, prin urmare, înseamnă că împarți ceva între două (ori poate mai multe) entități. Un exemplu este următorul: avem de partajat 2 case și 3 mașini; eu iau mașinile, tu iei casele. Am făcut partajul!

După cum puteți observa, verbul nu se potrivește atunci când vine vorba despre distribuirea articolelor. Scopul nu este, desigur, acela de a împărți în două sau mai multe părți un articol. Se vrea păstrat întreg!

_____

O altă variantă ridicolă este „a sherui”, de la eng. to share. Destul de des apare în presă și varianta românizată: „a șerui”.

Desigur, cei care scriu astfel nu au niciun fel de respect față de limba română, nu știu că există cuvinte în limba română care pot fi folosite în locul acestor cuvinte-fantomă și nu au habar de faptul că există verbul „a șerui” (cu sensuri diferite!).

A șerui, șeruiesc, vb. IV. Tranz. A curăța resturile de carne de pe o piele jupuită, înainte de a o pune la argăseală; a descărna. – Din germ. scharren.
  Sursa: DEX2009, via dexonline.ro
A șeruí, șeruiésc, vb. IV (înv.) 1. a zugrăvi, a picta; a desena. 2. a înfățișa în scris.
  Sursa: Dicționar de arhaisme și regionalism, 2002, via dexonline.ro


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.