Azi a fost prezentat în presă un mic război al adreselor între Biroul Electoral Central și STS. Într-o adresă transmisă STS, BEC încearcă să dea o lecție de limba română celor de la STS, care, chipurile, nu înțeleg cum funcționează acordul substantivului cu adjectivul.




Imagine preluată de pe g4media.ro

Presa s-a grăbit să anunțe triumful BEC în această „bătălie”, dar, desigur, adresa BEC este departe de a fi un exemplu de limbă română. Deși sunt mai multe motive de critică, ne vom referi doar la prima frază a documentului, căci am observat că există o formulare, des folosită în corespondența oficială, dar care dă bătăi de cap multor instituții ale statului. Este vorba de modul în care începe prima frază a adresei BEC: „Urmare a adresei dumneavoastră...”.

Variante ale acestei formulări, toate greșite, sunt: „urmare cererii/solicitării/adresei” și „urmare a cererii/solicitării/adresei...”.


Cum este corect?
„Urmare adresei”, „Urmare a adresei” ori „Ca urmare a adresei”?

Varianta corectă presupune folosirea locuțiunii „ca urmare”, care cere folosirea genitivului (ca urmare a ce?), rezultând varianta corectă, care este:Ca urmare a adresei/cererii/solicitării...”.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.