PsihologieCel puțin un teoretician important, Thomas Szasz, a susținut încă din anul 1960 că noțiunea de boală mentală este un mit și că societatea ar trebui să abandoneze efortul de a judeca oamenii ca fiind sănătoşi din punct de vedere mental sau nebuni.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea I: Definirea comportamentului anormal) - Este boala mentală un mit?


Thomas Szasz susţinea în1961 că nu există nici o dovadă reală a cauzelor biologice ale bolilor mentale, astfel încât o persoană etichetată ca bolnavă psihic este, în esență, o victimă a unui act politic. O astfel de persoană este percepută ca amenințătoare pentru societate și acesta este (după Szasz) motivul real pentru care o persoană ar putea fi închisă într-un spital de boli mentale, fără drepturi și cu puține libertăți. Szasz a susținut cu tărie că este necinstit să etichetezi o astfel de persoană ca bolnavă psihic și greșit să se utilizeze boala ca o scuză a privării oamenilor de drepturile lor.

Care a fost faimoasa poziție teoretică a lui Thomas Szasz? În ce sens a fost poziția lui Szasz "nu tocmai indulgentă și iertătoare"?

Szasz credea că așa-numiţii oameni bolnavi mental ar trebui să aibă aceleași drepturi și responsabilități ca și toți ceilalți. Însă poziția lui nu a fost pur și simplu una indulgentă și iertătoare, pentru că el a simțit, de asemenea, că, în schimbul faptului de a avea aceleași libertăţi ca orice alt cetățean, o persoană "nebună" ar trebui să aibă şi aceleași responsabilități ca orice alt cetățean și ea nu ar trebui să fie exceptată de la rigorile moralei sau de la responsabilitatea juridică pentru comportamentul său deviant. Prin urmare, Szasz a fost împotriva folosirii nebuniei ca argument al apărării în sistemul nostru juridic, cu implicațiile sale, conform cărora, persoanele care se încadrează într-o categorie specială (nebunii) ar trebui să fie scutite de pedeapsă pentru un comportament ilegal. În schimb, a argumentat Szasz o astfel de persoană ar trebui să fie tratată la fel ca toată lumea. Dacă comportamentul persoanei a pus în pericol alte persoane, aceasta ar trebui să fie arestată și trimisă la închisoare. În cazul în care persoana nu a pus în pericol alte persoane, aceasta ar trebui să fie lăsată în pace.

Cum s-au adus în Statele Unite legile mai aproape de poziția lui Szasz?

Poziția lui Szasz a fost foarte radicală în prima sa formulare, dar o mulțime de oameni au fost de acord cu esența argumentului său despre libertate și responsabilitate. În cele din urmă, legile din Statele Unite s-au schimbat pentru a semăna cu recomandările lui Szasz. Multe state au adoptat o legislație care declară ilegală internarea oamenilor în spitalele psihiatrice împotriva voinței lor, cu excepția cazului în care au prezentat un pericol pentru alții. În America zilelor noastre, oamenii nu mai sunt închiși doar pentru s-au purtat nebuneşte. Lor li se permite să rămână liberi cu excepția cazului în care au pus în pericol proprietatea sau siguranța personală a altor persoane. În cazul în care prezintă un pericol, ei sunt mai susceptibili de a fi puşi într-o închisoare decât într-un spital de boli mentale. Acest lucru a cauzat probleme sistemului penitenciar și persoanelor cu boli psihice care ajung acolo.

Cum a răspuns Kety la declarațiile lui Szasz despre "mitul bolii mentale"?


În mod ironic, în timp ce poziția politică a lui Szasz (că oamenii nu ar trebui să fie închişi doar pentru că sunt diferiţi) predomină, poziția sa teoretică (că nu există nicio entitate nosologică care să fie numită boală mentală) a fost respinsă de mulți dintre practicanţii profesiilor psihologice și psihiatrice. De exemplu, Kety (1974), ca răspuns la declarația lui Szasz că boala mentală este un mit, a adunat toate dovezile privind influenţele genetice ale schizofreniei. El a concluzionat: "Dacă schizofrenia este un mit, acesta este un mit cu o componentă genetică puternică" (p.961).

Cum se poate susține, în continuare, că boala mentala este un mit, într-o perioadă în care multe anomalii pot fi legate de afecţiuni ale creierului?

După cum s-a observat deja, explicațiile biologice ale comportamentelor anormale (numite boli mentale) sunt tot mai frecvente. Tehnologiile de scanare a creierului, analizele genetice și cunoștințele despre neurotransmițători (substanţe chimice din jurul neuronilor) toate au contribuit la accentuarea tot mai mare a componentei biologice a diagnosticului și tratamentului tulburărilor psihice severe.

Cu toate acestea, Szasz ar putea răspunde că o boală identificabilă biologic este doar atât - o boală a corpului sau o afecţiune biologică. El ar spune că boala "mentală" este doar un mit, deoarece "mintea" nu se îmbolnăveşte. Ceea ce este etichetat ca boală mentală este un comportament – cu deosebire acel comportament care este dăunător pentru alții sau respins de către societate. Noi nu etichetăm persoanele cu afecţiuni ale creierului ca "bolnave mental" în cazul în care acestea acționează normal. Deci, eticheta ar trebui să fie recunoscută ca o judecată politică sau morală, nu ca o judecată medicală.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.