Coşmarurile sunt de mai multe feluri distincte. Una dintre varietăţi, teroarea nocturnă, e mai comună la copii. Doctorii o numesc după termenul latin pavor nocturnus. Se caracterizează prin dificultăţi respiratorii, halucinaţii, senzaţie de paralizie şi ţipete.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a II-a: Somnul) - Coşmarurile



De asemenea, se mai caracterizează şi prin somnambulism cauzat de panică. Părinţii copiilor care suferă de teroarea nocturnă sunt şocaţi să descopere că nu-şi pot trezi sau alina copilul care se crispează pe jos ţipând. Unii copii au un astfel de atac în fiecare noapte în jurul aceleiaşi ore (1 dimineaţa, de exemplu). După un astfel de episod copilul doarme normal fără a se mai trezi. El nu-şi aminteşte atacul dimineaţa şi pare neafectat de experienţă. Afectaţi sunt mai mult părinţii cărora nu le vină să creadă că nu se întâmplă nimic vătămător. Acest tipar poate continua mai multe luni, iar apoi atacurile încetează brusc. Copiii le depăşesc pur şi simplu.

Iată cum a descris o echipă de cercetători atacurile:
„În pavor nocturnus, copilul stă de obicei în pat, ţipă sau se tânguie, plânge în continuu şi vorbeşte neinteligibil. Ochii pot fi deschişi, existând activitate simpatică sporită, precum respiraţie adâncă, rapidă, ritm crescut al bătăilor inimii, presiune a sângelui şi transpiraţie. Copilul pare speriat, supărat şi/în dureri. Cu toate acestea, nu poate fi consolat. Episodul durează de la câteva minute până la o jumătate de oră, după care copilul se calmează rapid şi adoarme. Încercările de a ţine copilul pot de fapt să intensifice izbucnirile.

Părinţii trebuie asiguraţi că aceste episoade sunt fenomene cunoscute şi de obicei nu reprezintă niciun fel de tulburare organică sau psihologică severă.”(Ferber & Rivinus, 1979, Webb, 1981, p.47)
Terorile din timpul nopţii tind să se petreacă în timpul somnului non-REM. Un alt tip de coşmar din somnul non-REM este coşmarul de sufocare, care poate fi însoţit de un vis în care persoana este sufocată, se îneacă sau are ceva greu pe piept. Acesta este declanşat de apnee.

Mult mai comun decât cele două tipuri discutate este aşa-numitul coşmar de anxietate. Acesta este pur şi simplu un vis urât de orice fel: un vis cu conţinut neplăcut sau înfricoşător. Fiindcă tinde să se petreacă în timpul somnului REM este câteodată numit coşmarul somnului REM.

Anumite tipuri de astfel de coşmaruri sunt foarte întâlnite. Cel puţin zece oameni mi-au scris într-o perioadă pe site pentru a mă întreba despre visele în care le cad dinţii. Se pare că acesta este un coşmar des la oameni. Poate fiindcă ne amintim toţi senzaţia de pierdere a unui dinte din copilărie. Alte coşmaruri de anxietate tipice includ tornadele (în America de Nord) sau musonul (în Asia de Sud), atacul sau urmărirea de către animale sălbatice şi imposibilitatea de a îndeplini o activitate simplă precum alergatul.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.