Introducere in psihologieUnii oameni sunt atât de siguri de ideile lor încât nu tolerează sub nicio formă critica sau se enervează din cauza abordării precaute şi sceptice a ştiinţei. Ei pot afirma că au „dovedit” ceva fără a oferi nicio probă care să poate fi replicată. În continuare, despre Sindromul Pseudoştiinţei...

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Sindromul Pseudoştiinţei

Importanţa replicării (24)

 

 

Când oamenii afirmă pe nedrept că există unele dovezi în sprijinul unui fenomen, acest lucru se numeşte ştiinţă falsă, pseudoştiinţă sau ştiinţă de duzină. Din fericire, pseudoștiința este uşor de recunoscut. Trăsăturile ei distinctive ar putea fi reunite sub numele de Sindromul Pseudoştiinţei.


Afirmaţii extravagante


Cum recunoaştem pseudoştiinţa?

Un „semnal de avertizare” care indică pseudoştiinţa este pur şi simplu o afirmaţie care sună prea bine ca să fie adevărată. Atunci când judecăm afirmaţiile ştiinţifice extravagante, trebuie să adoptăm aceeaşi atitudine sceptică pe care am adopta-o la primirea unei scrisori care ne anunţă cu majuscule „AI CÂŞTIGAT UN MILION DE DOLARI” (şi cu litere mici „dacă numărul tău este ales”). În general, toţi părinţii le-au spus copiilor lor că dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, atunci probabil că aşa şi este. Oamenii câştigă din când în când la loterie, la fel cum uneori se fac mari descoperiri în domeniul ştiinţei. Dar, cel mai adesea, o descoperire prezentată drept „o realizare ştiinţifică impresionantă” valorează la fel de mult ca un e-mail care îţi promite un milion de dolari dacă ajuţi la obţinerea banilor din Nigeria.

 



Exemple de afirmaţii care sună prea bine ca să fie adevărate (aşa cum au fost explicate):

- energie nelimitată ieftină (perpetuum mobile, formule speciale pentru benzină care pot face maşinile să meargă 200 de mile cu doar patru litri, fuziunea la rece)
- tratamente medicale impresionante descoperite de medici izolaţi sau de clinici medicale obscure (tratamente pentru cancer, obezitate, artrită)
- prelungirea vieţii (să trăieşti 100 de ani fără să arăţi ca atare)

Afirmaţii extravagante din domeniul psihologiei:

- terapii ieftine, rapide şi superioare oricărei alta (pentru aproape orice problemă şi aproape orice persoană)
- afirmaţii legate de capacităţile psihice (plante ce răspund la gânduri şi emoţii, gânduri transferate de la o persoană la alta, comunicarea cu spiritele)
- tehnici de sporire a IQ-ului, tehnici care îţi oferă memorie nelimitată, îţi educă mintea subconştientă sau tehnici de superînvăţare (cursuri de citire rapidă, casete pentru învăţare subliminală)



Regula de bază a lui Carl Sagan cu privire la afirmaţiile extraordinare


O frumoasă zicală atribuită lui Carl Sagan este aceea că afirmaţiile extraordinare au nevoie de dovezi asemenea. O persoană care pretinde că poate să comunice cu plantele prin intermediul energiei psihice face o afirmaţie extraordinară. O astfel de persoană trebuie să aibă dovezi solide în sprijinul fenomenului înainte de a face afirmaţia, pentru că ea contrazice toate cunoştinţele ştiinţifice curente despre plante. O mare parte din afirmaţiile aparţinând pseudoştiinţei sunt sprijinite de dovezi foarte slabe, consistând de obicei într-unul sau două experimente care ar putea cu uşurinţă să fie realizate greşit sau trucate.

 

 

Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.