Pentru un foton, pentru care eternitatea ar trebui să fie cât o clipă, există spaţiu şi timp? Este adevărat că având la dispoziţie suficientă energie, aţi putea fi propulsat atât de repede încât un an de acasă să treacă pentru voi în doar câteva minute.
O călătorie de-a lungul Căii Lactee, acoperind o distanţă de 100.000 ani-lumină, ar putea fi făcută în câteva secunde. Sau chiar o călătorie traversând întregul Univers vizibil de 14 miliarde ani-lumină poate fi făcută într-o secundă sau mai puţin... dacă există o sursă de energie supremă pentru a putea atinge aceste viteze.
Pentru un foton sau oricare altă particulă care se deplasează cu viteza luminii, oricare distanţă arbitrar de lungă ar putea fi străbătută în mai puţin de o secundă. Dar cu eternitatea este altceva.
Pentru a fi accelerat la o viteză la care „eternitatea ar trece într-o clipă”, veţi străbate în esenţă o distanţă infinită şi energia necesară pentru a accelera ar fi de asemenea infinită.
În cazul fotonului, este un exerciţiu complet fără sens să ne întrebăm cât de repede trece timpul pentru el. Într-un anumit sens, în sistemul de referinţă propriu, de repaus, al unei astfel de particule lipsită de masă, timpul nu are înţeles.
Traducere după Relativity QA de Mircea Ştefan Moldovan cu acordul editorului.