TermometruDeseori se spune la radio sau pe posturile de televiziune următoarea frază: "Temperatura la umbră este de 25 grade Celsius, iar la soare este de 29 grade Celsius". Credeţi că este corect? Oare de ce sunt menţionate două valori de temperatură?

 

 

Apelând la cunoştinţele dobândite la orele de fizică, să încercăm să analizăm expresia în cauză.

Orice termometru arată la umbră temperatura aerului înconjurător. Aşezat la soare, temperatura rezervorului cu mercur al termometrului depinde sensibil de capacitatea sa de a absorbi şi a reflecta radiaţia solară incidentă. Astfel, două termometre cu mercur, având acelaşi volum, dar de culori diferite, aşezate la soare în acelaşi loc, vor arăta temperaturi diferite. De ce?

Mercurul de culoare închisă (exemplu: albastru sau roşu) , va absorbi puternic razele solare şi se va încălzi mai mult. Ca atare, el se va dilata mai mult , iar temperatura indicată de termometru va fi mai mare decât cea a termometrului cu mercur deschis la culoare (de exemplu: alb lucios). În cel de-al doilea caz, mercurul reflectă razele solare, iar temperatura indicată de acesta va fi mai mică. De aceea temperatura la soare este o noţiune ambiguă. Deci, atenţie! Să nu folosiţi niciodată expresii asemănătoare cu cea de mai sus.

Temperatura reală a aerului într-o anumită zi, la o anumită oră, este cea măsurată la umbră la distanţa de 2 m faţă de sol.

După cum aţi constatat în prezentarea de mai sus, lecţiile de fizică învăţate sau… neînvăţate la timp, în anii de şcoală, te ajută mai târziu să înţelegi sau… să nu înţelegi,  anumite expresii sau fenomene.

 

 

Articol educaţional despre fizica din viaţa de zi cu zi adresat elevilor de clasa a VI-a.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.