Clic pe imagine pentru o rezoluție mult superioară.

Nu pot să nu revin la gândul ăsta din când în când: planeta noastră este doar un rest de praf cosmic, rămășiță a formării Soarelui cu circa 4,5 miliarde de ani în urmă. Terra se rotește de atunci în jurul acestei mingi de foc nucleare, cu noi „în cârcă” de doar câteva sute de mii de ani.

Pentru a da o imagine de ansamblu m-am hotărât să creez o imagine care nu cred că a mai fost vreodată creată pe Internet (cea de mai jos), adică o imagine în care să arăt distanța enormă dintre Soare și Terra, luând în calcul dimensiunile reale ale celor două corpuri cerești. Cu alte cuvinte, am corelat distanța reală dintre Soare și Terra cu diametrele reale ale celor două și am redus totul la o imagine (enormă) care să ne dea cea mai bună perspectivă asupra locului nostru în raport cu Soarele.

Dacă priviți cu atenție imaginea de mai jos, o să observați că formularea „rest de praf cosmic” nu este o metaforă, căci literalmente Terra este doar o „scăpare”, o bucată infimă de materie ce s-a „salvat” cumva din „ghearele” gravitației enorme exercitate de materia ce a format Soarele.

Ce, spuneam, nu s-a mai făcut vreodată, este ca toate aceste dimensiuni să fie corelate. Motivul este simplu de înțeles, mai ales după ce veți „parcurge” imaginea de mai jos: distanța dintre Soare și Terra este atât de mare, încât imaginea rezultată este enormă! Enormă, neenormă, am făcut-o 😀.

Datele pe care le-am luat în calcul:
• Distanţa Soare - Pământ: 149.600.000 km.
• Diametru Soare: 1.392.000 km
• Diametru Pământ: 12.742 km


Distanța Soare-Terra, la scară

Raportul dintre dimensiunile celor două corpuri cerești este, de asemenea, cum spuneam mai sus, la scară.

Cum am stabilit dimensiunile din imaginea de mai jos:
Terra este reprezentată printr-un pixel (diametrul Pământului = 1 px).
• Rezultă că diametrul Soarelui este de 109 pixeli (1.392.000 : 12.742 = 109).
• Rezultă că distanța dintre centrul Soarelui și Terra este de 11.740 px (149.600.000 : 12.742 = 11.740).

Am stabilit diametrul Pământului la doar un pixel pentru a reduce dimensiunea imaginii. Dacă l-am fi stabilit la 10 px, de pildă, distanța dintre cele două corpuri cerești ar fi ajuns la 110.740 pixeli...

 

Pentru o rezoluție superioară (12 M), clic aici.

 

Pentru o altă perspectivă, pentru a cuprinde distanța colosală dintre Soare și Terra într-o privire, am micșorat lățimea imaginii, pentru a cuprinde totul pe o pagină de computer, rezultând ce vedeți mai jos:

 

 

Distanța dintre Soare și Terra, cu viteza luminii!

Tot în ideea de a ilustra enorma distanță dintre Soare și Terra, vă invităm să urmăriți clipul de mai jos, unde veți vedea călătoria unui foton eliberat de Soare, în drumul său către Pământ. Deși viteza luminii reprezintă limita superioară a vitezei posibile în univers, distanța este atât de mare, că lumina pur și simplu pare a fi un „melc”.

Distanțele dintre Soare, Mercur, Venus și Terra sunt la scară. Soarele este mărit de 2 ori, iar planetele sunt mărite de 50 de ori pentru a fi vizibile. În acest caz nu sunt corelate dimensiunile dintre corpurile cerești cu distanța dintre ele. Ați văzut mai sus de ce :)

 

 

Mai jos, puteți observa și alte perspective asupra sistemului nostru solare, pe care le-am surprins în articole mai vechi:
Comparație între mărimea Soarelui, Pământului și Lunii, precum și între distanțele dintre acestea
Sistemul solar la scară. Raporturile de mărime și distanțele dintre planetele din sistemul nostru solar, în raport cu Soarele
Distanțele dintre planetele sistemului solar, la scară
Cât de mare este Soarele?
Cât de mare e Soarele în comparație cu alte stele din Calea Lactee?
Cât de mare e cea mai mare stea descoperită vreodată?
Soarele conține 99,8% din masa sistemului solar. Iată ierarhia plenetelor, funcție de masă

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.