Peste 1 milion de români au urmărit un dialog (lung de 2 ore) dintre Mihai Morar și Constantin Dulcan de pe YouTube. Peste 2.100 de comentarii, toate pozitive, din ce mi-am dat seama (ceea e destul de suspect, totuși...). Ultimul, fost doctor militar, profesor doctor, faimos pentru o carte intitulată „Inteligența materiei” („care a transformat viziunea științei asupra vieții”, după cum, amuzant, spune Morar).

Dialogul, ca mai toate la care participă fostul doctor, este halucinant. Un amestec de cuvinte de iz științific cu afirmații care mai de care mai ciudate.

Ideea acestui articol a pornit de la constatare simplă: în România este greu să faci distincție între cei care promovează pseudoștiința și cei care spun lucruri serioase. Nu există personalități cu pregătire și cu mare vizibilitate care să indice public, în mijloace de comunicare în masă, falsul și pseudoștiința. Publicul nu prea are unde să afle dacă ce vede și aude este valid ori năzbâtie.

Din păcate, cei mai mulți care vorbesc despre știință nu au pregătirea necesară, iar mulți dintre cei care se prezintă ca o portavoce a cercetării științifice sunt doar „schingiuitori” ai acesteia.

Trebuie ca cei de bună-credință să știe că, din păcate, Constantin Dulcan nu este un reprezentant al științei, ci al pseudoștiinței. Despre Mihai Morar nu avem ce spune, pentru că nici măcar nu e clar dacă el se amuză cu astfel de invitați și doar profită de pe urma audienței ori chiar crede ce aude.

Nenorocirea cea mai mare este, cred, că fostul doctor vine în fața oamenilor cu autoritatea celui care a activat într-o zonă serioasă, medicina. Știe multe cuvinte și concepte din medicină, desigur. Problema este că peste cunoașterea pe care o deține aruncă straturi de afirmații închipuite, care nu au nicio bază științifică. Diferența dintre ce e real și e imaginat e greu de făcut, firește, pentru o minte neantrenată, deși cred că afirmațiile uimitoare pe care le face acesta ar trebui să stârnească neîncrederea în orice om cu bun-simț.

Nu-l bănuiesc pe dl. Dulcan că ar fi un impostor. Pare convins de ceea ce spune. Și, în fapt, cred că asta-i dă un oarecare farmec, căci este absorbit de propriile opinii. Doar că multe dintre cele pe cele pe care le enunță nu reprezintă știință, ci opusul acesteia. De ce nu reprezintă știință? Pentru că nu sunt demonstrate de nimeni niciodată. Pentru că nu avem niciun motiv serios să le credem. Pentru că, multe dintre ele, intră în contradicție cu ceea ce știm, în fapt.

Videoclipul, cum spuneam, e infinit de lung, 2 ore. Nu am avut răbdarea să redau aici toate lucrurile amuzante spuse de fostul doctor. Prezint doar câteva, ilustrativ, cu unele mici explicații.

Iată principalele „iluminări” din partea de început a clipului:
• Începutul este fulminant: „știm că inima are un câmp de 5 ori mai mare decât creierul... Când vrei ceva, trece-l prin inimă. Sunt multe pe care nu le pot spune. Pentru că lumea nu este pregătită să le audă”.
Sigur, sunt multe întrebări fără răspuns: ce câmp? ce importanță are câmpul? ce arată mărimea câmpului? De unde știe dl. Dulcan lucrurile alea „pe care nu le poate spune”, înțelegem, din grijă față de popor, care nu e pregătit?

Mihai Morar este, aparent, extaziat la atare afirmații și-și dă seama că și el știe din astea: „De aia în meditație se practică vizualizarea inimii”. Dl. Dulcan e de acord, desigur. Compatibilitatea între cei doi este/pare desăvârșită.

Este greu de crezut, până nu vezi, că poate exista o bună înțelegere între o persoană care pare că halucinează cea mai mare parte a timpului și una dispusă la a accepta orice punct de vedere despre orice. Greu de crezut, dar se poate!

• Aflăm la un moment dat cum să nu uităm ce e important în viață: „îi spuneam creierului: asta să nu uiți”. Iar creierul nu mai uita, desigur. Simplu și magic! O știință întreagă într-o propoziție! În fine, o merge acest tip de comunicare la dl. Dulcan, dar întrebați-i pe copiii care-și fac temele dacă funcționează și la ei :)

• A scris Inteligența materiei la Sinaia, unde „concentrația de oxigen e mult mai bună” decât la București. Nu este. În fapt, odată cu altitudinea avem probleme în a asigura necesarul de oxigen. Nu e cazul pentru Sinaia.

„în subconștientul nostru este înscrisă toată istoria universului”.
O afirmație îndrăzneață, generică, dar care nu are nicio bază. Ce poate însemna asta? Este istoria găurii negre din centrul galaxiei noastre în „subconștientul nostru”? Cum și de ce?

• cei doi găsesc că sunt amândoi fanii unui ins pe nume Joe Dispenza. Care e „fabulos” după Morar. Bine, Dispenza nu are nici pagină pe wikipedia, dat fiind că se ocupă doar de pseudoștiință, adică face bani pe spatele naivilor spunând diverse. Aici Dulcan vine cu precizarea că pentru el „nu sunt foarte multe lucruri noi”. Desigur, le știe, dar Dispenza le spune „elegant”.

„În momentul în care gândim noi emitem un câmp. Câmpul are proprietate fizică. Se propagă în spațiu. Noi distorsionăm prin gândurile noastre funcționarea universului”. Aici intervine princiar Morar: „dar universul este guvernat și de legile răului!”. Iată o observație fină! Trebuia făcută!
Într-o notă serioasă: să spui asemenea enormități fără să te forțeze nimeni e ceva! Mă gândeam când ascultam amestecul ăsta de afirmații fantastice că nu e chiar așa o sarcină dificilă pentru un computer să fie luat drept om: dacă Morar și Dulcan par oameni, învârtind propoziții fără sens, de ce nu ar putea face asta și un robot? Poate, desigur.

• cică dacă vorbim armonios, crește numărul de fotoni, iar dacă ne certăm scade acest număr. Cică noi oamenii am fi „condenser” de fotoni :)
Cine crește numărul de fotoni, cum, cine generează fotonii, ce importanță are numărul de fotoni? Ce e aia „condenser” de fotoni? Ce legătură e între radiația electromagnetică, fotoni și sănătate? Imposibil de ghicit... O sumedenie de afirmații care nu au niciun înțeles.

• cică lumina, aproape de zero absolut, devine un bulgăre... Cică s-a demonstrat. Nu e clar unde, dar nu în universul nostru, asta v-o pot spune în mod cert.
Pe de altă parte, dl. Dulcan nu înțelege chestiuni elementare, cum ar fi faptul că lumina nu are nevoie de un mediu pentru transmitere. Ori ce înseamnă, în fapt, temperatura. Lumina care vine de la Soare trece prin zone în care temperatura este extrem de scăzută, pentru că nu prea este materie pe acolo, și nu vine în bulgări către Pământ. La fel, toată lumina care ne vine de la alte stele ori alte galaxii trece prin cosmos, unde temperatura este apropiată de zero absolut. Nimeni nu a văzut bulgării de lumină ai dlui. Dulcan, deși telescoapele sunt pornite non-stop.

• cică nu vedem lumina pentru că noi nu avem decât 100 de fotoni pe cm2, dar ar trebui să avem 1.000. Dar niște insecte marine care au mai mulți fotoni văd lumina :) Nu știu ce sens are o atare afirmație...

• energia electromagnetică este, spune dl. Dulcan, epifenomen, dar energia viului este mai subtilă. Nu am găsit-o, dar va rezolva asta istoria :) Din nou, nu e clar care-i legătura între cele două.  
În continuare ne arată de ce crede că există „energia viului”. Cică îi măsori omului energia electromagnetică, omul moare, vii apoi cu energia electromagnetică, „pun în priză, i-o dau”. Și omul nu reînvie! Iar aici dl. Morar intervine: „Deci iată demonstrația științifică!”. Dl. Dulcan îl temperează, spunându-i că-i doar o ipoteză. Ați înțeles? Eu nu...
Dar o ști dl. Dulcan că și becul din cameră emite când e aprins tot energie din asta electromagnetică? Și routerul care ne conectează la Internet, și stația de emisie-recepție de pe bloc, care asigură comunicațiile mobile? Până și Soarele emite de zor așa ceva, că de aia ne vedem între noi pe stradă.

• cică „și noi, ca și universul, suntem și nu suntem în fiecare clipă, căci oscilăm între plus și minus, între da și nu”. „Sunt miimi de secundă în care universul nu există”. OK? Iar Einstein însuși ar fi spus că „esența lucrurilor este particula electrică”. Nu e clar ce demonstrează ce a spus Einstein și care e legătura cu afirmația că universul nu există din când în când. Și nici nu cred că Einstein ar fi spus așa ceva, pentru că nu are niciun sens.

Am ajuns la minutul 23 al videoclipului. Densitatea de afirmații uimitoare este formidabilă, trebuie să recunoaștem!

Dacă vi se pare distractiv și chiar vreți să vă amuzați, puteți urmări videoclipul aici.

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    vifo · 4 months ago
    Iata insa o inconsecventa, identificata dandu-ma pe net..."The heart has an electromagnetic field that is 5000 times greater than the brain's, and extends three feet from the human body from all directions into the space around us, generating an amplitude 60 times greater than the energy activity generated by the brain". Deci, cifra 5 este chiar modesta...
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 3 months ago
      @vifo
      Și ce înțelegeți din afirmația respectivă? Să spunem că ar fi adevărată... Care sunt implicațiile?
      Locul din care ați luat fraza respectivă este unul cu totul special, oamenii de acolo au sarcini precum:
      - to investigate the impact of human consciousness on electrons and voltages.
      - to comprehend how trees may respond to changes in the Earth’s magnetic field and collective human emotions.