La ce se referă „60%” sau „70%” din prognoza meteo prezentată în rezumat în imaginea de mai sus? La faptul că 60% din timp va ploua? Că probabilitatea de a ploua în zona ta este de 60 %, indiferent de cantitatea de apă sau perioada de ploaie? Că în 60% din zona pentru care se face prognoza va fi afectată de ploaie?


Varianta corectă este cea de-a doua avansată mai sus: procentele se referă la faptul că probabilitatea de a avea precipitații (ploua) în zona pentru care se face prognoza este de 60%, fără a se oferi indicii despre cantitatea de apă sau perioada exactă în care va ploua.

Procentele sunt valide pentru orice punct din zona pentru care s-a făcut prognoza. Iată mai jos ce înseamnă asta.

Probabilitatea de a avea precipitații se calculează de meteorologi ținând cont de doi parametri, exprimați tot în procente: probabilitatea că va ploua (%) și suprafața care va fi afectată de precipitații (%) din zona pentru care se face prognoza.

Probabilitatea de precipitații = probabilitatea de a avea precipitații x suprafața (în procente) afectată din zona vizată.

Iată un exemplu: dacă meteorologul crede că în zona pentru care face prognoza (orașul București, de pildă) va ploua cu o probabilitate de 80%, pe o suprafață de 50%, atunci va prognoza că probabilitatea de precipitații este de 40%.

Același model matematic se aplică și pentru lapoviță, ninsoare etc.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ionel · 1 years ago
    Totusi, tot estimativ, ce cañtitate de apa ar fi pe m² ? Ca sa ne putem da seama ce ploaie ar fi.. Ori sa se schimbe varianta si formula de calcul.. Ce este asta ? 25% sau 70% ploaie?? Daca eu nu stiu ce cantitate de apa ar ploua pe m² ..