Nu vom insista pe conceptul de matematică vedică, probabil unul nu foarte cunoscut românilor. Vă puteţi lămuri despre ce e vorba accesând Wikipedia. Google oferă ceva rezultate şi pentru căutarea "matematica vedica", dar nu am insistat cu evaluarea calităţii articolelor de pe internetul românesc raportate ca rezultate ale căutării în cauză.

Despre ce vrem să vorbim de fapt în acest post? De câteva videoclipuri în care este prezentată o metodă care pare fundamental diferită de a efectua înmulţirea a două numere. Iată mai jos despre ce este vorba:

 

Iată şi un alt exemplu, de data aceasta pentru cazul în care factorii înmulţirii conţin şi cifra zero:

 

 

La o analiză mai atentă, nu sunt mari diferenţe faţă de "filozofia" înmulţirii a două numere, "unul sub altul", pe care am deprins-o cu toţi pe băncile şcolii: se înmulţeşte fiecare cifră din fiecare număr cu fiecare cifră din celălalt număr (în cazul înmulţirii vedice operaţia este mai simplă, fiind facilitată de metoda abordată, una grafică şi care nu presupune cunoaşterea tablei înmulţirii) şi se fac adunările de rigoare. Dacă veţi face câteva exerciţii pe cont propriu veţi constata că metoda vedică se pretează pentru numere care conţin cifre mici (între 0 şi 4, maxim 5), altfel ajungându-se la grafice destul de stufoase şi consumatoare de timp.

Este totuşi, credem noi, o metodă interesantă de a menţine trează atenţia unui elev total dezinteresat de învăţarea înmulţirii prin metoda clasică. Aţi putea "pune pe hârtie" un algoritm clar de înmulţire a două numere prin metoda vedică? Un soi de lecţie de predat la ora de matematică prin care să învăţaţi pe cineva metoda vedică de a înmulţi două numere? Oare cum ar trebui să sune o asemenea lecţie de matematică, dincolo de regulile pe care le intuim cu toţi urmărind clipurile din acest articol? Vă invităm să încercaţi să faceţi acest lucru !

 

Spor la sistematizarea metodei şi aşteptăm opiniile voastre !

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro