După deschiderea unei sticle de vin începe un proces rapid de oxidare. Vinul alb este mai rapid mai afectat decât cel roșu. Există unele soluții pentru încetinirea acestui proces.

Cumperi o sticlă de vin bun, cu un buchet bogat și un gust care te încântă, o deschizi, bei jumătate și pui sticla în barul din sufragerie. O redeschizi după două săptămâni, când îți aduci aminte de ea,  dar parcă vinul nu mai e ce era... Diversele arome nu se mai simt aproape deloc și parcă gustul este unul „plat” acum. Pe scurt, magia a dispărut. Ce s-a întâmplat?

Deschiderea sticle expune lichidul oxigenului atmosferic, iar oxigenul este dușmanul declarat al vinului. Oxidarea este fenomenul care schimbă calitatea vinului, cel alb fiind mai rapid afectat decât cel roșu.

Oxigenul reacționează cu anumiți compuși din vin numiți fenoli. Fenolii sunt de două tipuri: complecși și simpli.

În cazul fenolilor complecși oxidarea are efecte pozitive, căci dă vinului un gust mai bogat și senzația de maturitate, echilibru.

Fenolii simpli, în schimb, produc peroxid de hidrogen, care atacă alcoolul din vin, transformându-l în acetaldehidă și apoi acid acetic (adică oțet).


Ce se poate face?


Soluția cea mai la îndemână este aceea de a pune dopul după ce ați turnat vin în pahar și de a păstra sticla în frigider. Deși nu poate fi evitat contactul cu oxigenul în acest fel, temperatura redusă din frigider încetinește procesul de transformare a vinului. Una peste alta, este recomandat ca, după deschiderea sticlei, vinul alb să fie consumat în maximum 4 zile, pe când cel roșu în maximum 7 zile.

Mai sunt și alte soluții, dar mai complicate. Un exemplu ar fi folosirea unui dop special care extrage aerul din sticlă, la închidere. Doar că această soluție elimină și o parte din aroma vinului, căci eliminarea aerului înseamnă eliminarea și a unor gaze emise de vin, care definesc gustul vinului.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.