Piața jocurilor de noroc are o evoluție explozivă în ultimii ani. Cu ce efecte?

Cu siguranță ați observat agresivitatea cu care jocurile de noroc de tot felul se promovează în toate mediile posibile. Bucureștiul, de pildă, are reclame afișate stradal prin toate locurile cu mare vad. Poate vă gândiți că doar Lăcătuși și Balint joacă la pariuri sportive (apar frecvent în reclame), dar v-ați înșela dacă ați crede astfel.

Schimbările recente de legislație din SUA, care au devenit mai permisive, accesul larg la Internet, însoțit de ușurința efectuării de plăți online, toate au dus la o creștere fantastică a acestui segment, cu o medie de creștere de 11,5 % / an.

Dacă în 2019 piața globală a jocurilor de noroc online era de 59 miliarde $, în 2020 a crescut la 66,7 miliarde $. Se preconizează că va ajunge la 93 miliarde $ în 2023.


Structura jocurilor de noroc online

După cum puteți vedea și în imaginea de mai sus, structura jocurilor de noroc, în funcție de interesul jucătorilor, este următorul:
• pariurile sportive: 40,3 %
• jocuri tip cazino: 32,1 %
• loterie: 13,2 %
• poker online: 6,1 %
• bingo: 4,5 %
• alte jocuri: 3,5 %.


Care sunt / vor fi efectele?

Sigur, ce am în minte sunt alte efecte decât îmbogățirea sigură a celor care sunt în spatele jocurilor de noroc. Cu certitudine acest domeniu va primi investiții din ce în ce mai mari, dat fiind potențialul de creștere și riscul redus în ce privește profitul.

Cei care vor pierde vor fi clienții, jucătorii. Asta e sigur.

Jocurile de noroc au, în genere, o proastă reputație, și pe bună dreptate, în special din cauza faptului că duc la dependență. Iar dependența face ca pasionații să investească în mod constant a unor sume pentru a satisface această dependență.

Dacă joacă Messi este una, că are suficienți bani. Dacă joacă un tânăr care abia a terminat facultatea  și este la prima slujbă este alta.

Dependența duce, în multe cazuri, la împrumuturi, căci cei care joacă și-și termină banii găsesc astăzi în mod facil surse de finanțare. Tot online. Instituții financiare bancare și nonbancare (IFN) au creat produse ușor accesibile clienților, cu dobânzi mari, pentru cei care au nevoie de ele.

Cine are nevoie de împrumuturi relativ mici și-și asumă dobânzi mari? Printre alții, pasionații de jocuri de noroc. Poate pare contraintuitiv, dar un IFN se bucură atunci când clienții nu-și returnează împrumuturile, pentru că dobânzile sunt mari și câștigul lor în această situație este mai mare. Mai câștigă pe lângă ei și executorii.

Mai e un efect asigurat al jocurilor de noroc. Alienarea socială. Cei împătimiți de jocurile de noroc sunt de regulă fără bani, așadar fără resurse pentru a-și susține o viață socială activă. Mulți dintre cei care sunt pasionați de jocurile de noroc sunt în mod inevitabil sunt fără parteneri de viață. Nu au nici timp, nici bani pentru o relație serioasă. După ce vor câștiga, în fine, o sumă considerabilă, desigur, o nouă viață va începe. Dacă vor câștiga...

Dar să încheiem cu veștile proaste. Jocurile de noroc sunt aici și nu vor dispărea. Dimpotrivă, în anii ce urmează tehnologia va evolua, câștigurile investitorilor în acest domeniu vor crește, banii de publicitate vor fi din ce în ce mai mulți, numărul de jucători din ce în ce mai mare.

Singurul sfat posibil, retrograd, știu, este: stați deoparte de jocurile de noroc. Nu mai spune aproape nimeni asta, așa că-mi asum mesajul prăfuit :) Cel mult, dacă vi se pare imposibil, mărginiți-vă la un bilet simplu la 6 din 49 :)


Sursa: VisualCapitalist

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.