În special în orașele aglomerate aplicațiile de navigație prin satelit sunt utile și utilizate. Sigur, sunt de ajutor și în călătorii lungi, dar cum ai nevoie de ele zi de zi într-un oraș ca Bucureștiul, mă concentrez în special pe nevoile ce decurg din astfel de  călătorii.

Iată ce mi-ar plăcea să aibă o aplicație de navigație a viitorului:

1. Opțiunea de a alege varianta cu cele mai puține ambuteiaje

Ideea că toți vrem să ajungem la destinație cât mai repede cu putință, în orice condiții, este, cred, eronată. Calitatea călătoriei este mai importantă pentru mulți șoferi.

Această opțiune înseamnă, desigur, pe de-o parte o rută mai lungă, dar și timp mai mare. Dar sunt convins că mulți ar fi fericiți cu o astfel de alegere, pentru că în felul ăsta călătoria nu mai este la fel de neplăcută, cum este cea în care mai mult stai, în loc să conduci.


2. Opțiunea de a alege cea mai sigură (constantă) rută până la destinație

Aplicațiile de navigație fac, de regulă, estimări destul de bune. Dar uneori sunt discrepanțe uriașe între ce te anunță la începutul călătoriei și timpul măsurat la finalul acesteia. Cei care gestionează astfel de aplicații știu care rute sunt mai puțin de încredere. Ar fi util să ne spună și nouă.

Să ne imaginăm că vrem să ajungem la aeroport. Nu prea vrei să întârzii. Este util să știi că ruta X este sigură, cu variațiile de timp cele mai mici. În loc să primesc varianta cu timpul (prognozat la plecare) cel mai mic, dar să risc să mă blochez în vreo intersecție (unde se mai întâmplă asta din când în când), prefer să aleg o rută poate un pic mai lungă, dar să știu că probabilitatea de a ajunge la timp la aeroport (ori în alt loc) este maximă.

Mai aveți și alte idei?

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.