Producătorul de whisky Ballantines vine în întâmpinarea astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar şi a pionierilor care vor porni în lungi misiuni spre Marte sau spre alte lumi din sistemul nostru solar cu "Space Glass", un pahar pentru whisky conceput special pentru a face posibilă savurarea acestei băuturi alcoolice în condiţiile de microgravitaţie ale spaţiului extraterestru.



Aceasta nu este prima iniţiativă de acest fel, echipajul ISS fiind deja dotat cu un espressor special pentru condiţii de microgravitaţie, "ISSpresso". Astfel, astronauţii care doresc să se relaxeze la un pahar de whisky nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la obişnuitele pungi de vid folosite pentru consumul lichidelor.

Realizatorii acestui pahar special se mândresc cu faptul că proiectul lor a păstrat caracteristicile formei unui pahar de whisky.



Diferenţa faţă de un pahar normal este că interiorul acestui recipient este conceput în aşa fel încât să menţină băutura înăuntru sub efectul tensiunii superficiale a lichidului. Tensiunea superficială este proprietatea generală a lichidelor de a lua o formă geometrică de arie minimă în lipsa forţelor externe, datorată acţiunii forţelor de coeziune dintre moleculele lichidului.

Acest pahar a fost realizat la o imprimantă 3D, ţinându-se cont de faptul că şi la bordul ISS se află o astfel de imprimantă. Pe fundul paharului se află o spirală din aur care pe lângă funcţia decorativă îndeplineşte şi importantul rol de a mări tensiunea superficială a lichidului, menţinând băutura în rezervorul special de pe fundul paharului.

O spirală urcă pe peretele paharului spre buza acestuia, lichidul trecând prin ea şi fiind sorbit printr-un dispozitiv special plasat pe marginea paharului care are şi rolul de a-l răci.



Preluare de pe AGERPRES/(AS — autor: Codruţ Bălu, editor: Pepa Siţa)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.