Piatra din Rosetta,

Muzeul britanic (The British Museum) este cel mai mare muzeu de istoria lumii. Atrage milioane de vizitatori în fiecare an. Deține mai mult de 8 milioane de obiecte istorice din toată lumea. Desigur, multe sunt furate, obținute ca urmare a expansiunii coloniale a Marii Britanii.

Primul obiect pe care-l vezi când pășești în muzeu este „Piatra din Rosetta”, obiect furat de la francezi din ceea ce este astăzi Egiptul. Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 196 î.e.n., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care are trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite. Dar acesta este doar un exemplu din sutele de obiecte controversate.

În ultimii ani însă, o serie de state solicită returnarea obiectelor furate. Muzeul refuză, explicând că muzeul este un loc deschis pentru toată lumea pentru a vedea produsele inovației umanității.


Cazul Benin


În 1897 gărzi din Benin au omorât 7 emisari britanici, plus ghizi și servitori ai acestora. În răspuns, britanicii au trimis 1.200 de soldați pentru a pedepsi Beninul (un mic regat din nordul Africii la acea vreme). Misiunea britanică a avut două obiective asumate de la început: răzbunarea și jefuirea regatului.

Partea cu răzbunarea nu a fost foarte dificilă, grație diferenței de tehnologie: britanicii au venit la luptă cu mitraliere; au cucerit orașul și l-au ars din temelii. Dar nu l-au ars până nu au furat tot ce era de furat.

Parte din obiectele furate au ajuns la Muzeul britanic. Parte au fost vândute către toate colțurile lumii. În martie 2000 familia regală din Benin a solicitat oficial returnarea obiectelor furate către Muzeu. Răspunsul a fost ferm: nu se poate.

 


Bustul lui Nefertiti (circa 1345 î.e.n.)



Desigur, Muzeul britanic este un exemplu. Un exemplu faimos de obiect istoric este bustul lui Nefertiti, care se află la un muzeu din Berlin (Nefertiti a fost soția unui faraon egiptean). Dar multe alte muzee ale lumii sunt pline de obiecte furate pe timpul misiunilor de cucerire și jaf.







Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.