În imagine: suprafața cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko

Știința și tehnologia progresează în pas accelerat. Deși omul nu a pășit încă pe altă planetă (doar pe Lună, satelitul Terrei), mașinile produse de acesta au fost ori sunt prezente pe mai multe corpuri cerești (Lună, planeta Marte). Echipamentele din ce în ce mai performante de cercetare a spațiului, însoțite de o consolidare a aparatului teoretic, permit sondarea misterelor cosmosului și progrese remarcabile în ce privește înțelegerea evoluției universului. Iată, în acest articol, șase evenimente remarcabile din istoria recentă a cosmologiei.


1. Descoperirea undelor gravitaționale (2015).
2. Sonda spațială New Horizons face prima trecere pe lângă distanta planetă pitică Pluto, oferind primele imagini de rezoluție înaltă ale corpului ceresc. Apoi New Horizons a fotografiat un obiect din Centura Kuiper, Arrakoth (numit inițial Ultima Thule).
3. Realizarea primei imagini a unei găuri negre (aprilie 2019).
4. Sonda spațială Voyager 1 este primul primul obiect uman care a intrat în spațiul interstelar (august 2012), trecând granița heliosferei pentru a intra în istorie...
5. Sonda spațială Rosetta (Agenția Spațială Europeană) a oferit cea mai detaliată analiză a unei comete (Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko), după o orbitare de circa 2 ani și trimiterea unui robot pe suprafața cometei (12.11.2014).
6. Descoperirea primului obiect cosmic venit din afara sistemului nostru solar (numit Oumauamua), în octombrie 2017.

Pentru detalii, vă rugăm să urmăriți videoclipul de mai jos (subtitrare în lb. engleză).

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro