Uneori mai încet înseamnă mai repede. Un experiment la o stație de metrou din Londra a arătat că dacă pe ambele benzi ale unei scări rulante oamenii stau (și nu, cum este în multe locuri, banda stângă este pentru cei care se grăbesc și vor să se deplaseze), atunci numărul de călători care folosesc scara rulantă într-un anumit interval crește. Este contraintuitiv, dar probabil are de-a face cu faptul că cei care se deplasează păstrează spații mai mari între ei decât în situația în care ar sta pe loc.
Sunt și alte exemple care ilustrează conceptul „mai încet este mai repede”: evacuarea unei clădiri în caz de urgență (graba duce la blocaje); traversarea străzii în zone fără zebre; viteza mare, în condiții de trafic intens, asigură un număr mai mic de mașini pe unitate de timp (distanță mai mare între mașini) șamd. 


Care este cel mai mic obiect pe care-l putem observa cu ochiul liber? Nu e așa de simplu. Dacă emite lumină vizibilă, nu contează cât de e mic. Unde ne putem vedea limitele este în stabilirea separării dintre două obiecte (dacă apreciem că e unul sau sunt două). Capacitatea ochiului de a discrimina între două obiecte se oprește la 0,026 mm (privite de la 15 cm). Spre comparație, un pixel de monitor, care este păstrat, are o dimensiune de 0,26 mm.

Într-o estimare din 2016 a Organizației Mondiale a Sănătății,  pierderile la nivel global generate de jocurile de noroc sunt de circa 400 de miliarde de dolari SUA. Sigur, pierderile unora (jucătorilor) sunt câștigurile altora (organizatorilor).

Un univers neutru... În univers sunt 1080 protoni și exact același număr de electroni. Protonii sunt particule cu sarcină electrică pozitivă alcătuite din quarcuri (particule elementare cu sarcină), iar electronii sunt particule elementare cu sarcină negativă. Pentru că numărul sarcinilor electrice pozitive este egal cu cel al sarcinilor electrice negative, universul este neutru din punct de vedere electric.

Temperatura este rezultatul mișcării unor particule. De exemplu, cu ajutorul detectăm simțim temperatura exterioară. Dispunem de senzori speciali pentru asta. Moleculele de aer din camera ta se mișcă haotic cu o viteză de circa 100 km/h. În centrul Soarelui vitezele particulelor sunt atât de mari, că electronii nu reușesc să mai stea în proximitatea protonilor din nucleele atomice.

Dușurile reci îmbunătățesc rezistența la infecții. Cel mai mare studiu pe acest subiect, care a inclus 3 mii de persoane, a arătat că cei care au făcut dușuri reci, care au urmat unor dușuri fierbinți, pentru 30, 60 sau 90 s, pe o perioadă de o lună, au raportat îmbolnăviri cu 29% mai puțin decât cei care au făcut doar dușuri fierbinți.

Energia conținută în materie este enormă. Dar este foarte dificil de extras. O lingură de apă, de exemplu, dacă ar fi transformată în energie, ar permite alimentarea cu energie a Bucureștiului pentru câteva zile, probabil. Bombele nucleare, pe cât de puternice sunt, pe atât de ineficiente în transformarea combustibilului (uraniului) în energie (a mia parte).

Evenimente din viața bunicilor se pot transmite, prin ADN, nepoților. ADN-ul se „adaptează” la experiențele individului, iar modificările pot fi transferate către urmași. Studii diverse oferă dovezi în acest sens.

Atât de avansată a devenit știință, încât putem măsura masa individuală a unor particule minuscule, precum protonul. Fotonul este un caz special - nu poate fi oprit și izolat pentru măsurare. Fotonul este în continuă mișcare, indiferent de sistemul de referință. Este mișcarea prin excelență. Pentru un foton nu există timp. Spunem că fotonul nu are masă de repaus (pentru că nu are repaus!), deși are impuls (are energie, pentru că este, în esență, o undă cu o anumită frecvență, orice ar însemna asta).

În cazul utilizării unei bombe nucleare „tactice”, un termen care se utilizează de câteva luni, în contextul conflictului din Ucraina, este bine să știi care sunt șansele de supraviețuire și cam ce ar trebui să faci dacă scapi primelor momente de după explozie. Aici puteți citi un articol aplicat pe această temă.

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.