În articolul despre "Cele mai bune site-uri de ştiinţă româneşti" am promis că vom inventaria şi canalele de YouTube româneşti care se ocupă de ştiinţă. Ca şi în cazul site-urilor de ştiinţă în limba română, şi canalele YouTube cu conţinut ştiinţific sunt limitate numeric. În fapt am introdus în lista noastră şi site-uri mai generaliste, dar cu ceva conţinut ştiinţific, pentru a vă forma o idee mai bună  cu privire la subiect, dar şi pentru a da consistenţă articolului. Iată care sunt cele mai bune canale YouTube de ştiinţă în limba română.



Scientia.ro are două canale Youtube:
1. ScientiaRo. Acest canal a fost creat acum 10 ani, dar în urmă cu 3 ani am încetat actualizarea lui, pe fondul unor probleme de copyright. Problema? Am preluat, cu acordul autorului, o serie de videoclipuri, le-am adăugat subtitrarea în limba română, dar s-a dovedit că autorul original a folosit un fond muzical pentru care nu avea drepturi de difuzare...

Cu toate acestea, videoclipurile sunt disponibile şi vor rămâne astfel. Acestea au o valoarea excepţională, explicaţiile ştiinţifice de primă mână fiind acompaniate de o grafică de excepţie.

Seriile de articole sunt pe următoarele teme:
(1) mecanica cuantică - 12 videoclipuri,
(2) astronomie - 47 de videoclipuri,
(3) genetică - 11 videoclipuri,
(4) nanotehnologie - 5 videoclipuri,
(5) chimie - 6 videoclipuri,
(6) complexitate şi haos - 8 videoclipuri,
(7) fizică - 12 videoclipuri,
(8) modelul standard - 14 videoclipuri,
(9) Terra - 13 videoclipuri,
(10) biologie şi anatomie - 8 videoclipuri,
(11) evoluţionism - 10 videoclipuri,
(12) teoria relativităţii - 7 videoclipuri.

În total, aproape 190 de videoclipuri. Un veritabil curs de ştiinţă video, fără egal în zona video în limba română.


2. AcademiaScientia. Acesta este noul canal, pe care am publicat iniţial o serie de videoclipuri despre matematica mentală. Am reînceput recent publicarea de noi videoclipuri.
Ultimele titluri:
"De câte ori trebuie să îndoi o foaie de hârtie pentru a construi un turn cât tot universul",
"De ce uşa cuptorului cu microunde nu este complet transparentă",
"Şapte lucruri pe care nu le ştiai despre vulcani".
O să continuăm publicarea pe acest canal.

— ••• —

Fizica cu Cristian Presură. Este un canal, aşa cum îi spune şi numele, despre fizică, în care fizicianul Cristian Presură explică pe înţelesul tuturor diverse aspecte ale lumii noastre. Iată câteva dintre ultimele titluri: "Ce este un pulsar", "Este posibilă teleportarea?", "Cum funcţionează lentila aparatului de fotografiat". Are 28 de mii de abonaţi.

Doctor MIT. Este un canal medical pornit în urmă cu aproximativ 5 ani. Dintre ultimele videoclipuri: "Are scleroza multiplă vindecare?", "Vindecarea alopeciei", "De ce mor românii" etc. Canalul are 53 de mii de abonaţi.

Lynx TV Romania. Canalul are videoclipuri ale emisiunii "Cronica Scepticului" moderate de Cristian Român. 1250 de abonaţi.

Zaiafet. Nu este un canal de ştiinţă sau tehnologie propriu-zis, dar din când în când apar şi videoclipuri din această zonă. Iată câteva titluri: "Pseudoştiinţa pe vremea lui Stalin", "Cum transformi Pământul într-o gaură neagră", "Materia întunecată", "Cum a început universul" etc. Are 535 mii de abonaţi.

Doza de spaţiu. Este un canal care a început să publice acum aproximativ 6 luni, unde tematica este: universul. Dintre ultimele titluri: "Cum arăta Luna acum 4,5 miliarde de ani", "Găurile negre for dummies", "Ce va deveni universul?" etc. Are 42 de mii de abonaţi.

Doza de cultură generală. Canalul are o vechime de un an de zile. Multe dintre videoclipuri au o tematică ştiinţifică, precum: "Dacă Pământul ar fi cât Luna", "De ce nu putem folosi telefonul în avion", "Cum s-a format centura de asteroizi" etc. Are 273 de mii de abonaţi.

Dincolo de univers. Un canal în care cele mai multe videoclipuri au legătură cu ştiinţa. Dintre ultimele titluri: "Putem coloniza alte planete?", "5 asteroizi care se îndreaptă spre Pământ", "Este universul o simulare?" etc. Canalul are 44 mii de abonaţi.

— ••• —

În fine, două canale interesante, dar care nu mai sunt actualizate de către deţinători. Merită totuşi menționate, pentru arhiva de valoare pe care au lăsat-o pe Internet.

ScinapseRo. Dacă nu ar fi renunţat la publicarea de videoclipuri acum 4 ani, acest canal ar putea fi considerat cel mai bun canal de ştiinţă produs în limba română, datorită conţinutului şi graficii foarte bune. Dintre ultimele titluri: "Cum am descoperit găurile negre?", "Ce este o supernovă?", "Ce este radiaţia", "Cum funcţionează GPS-ul?" etc. 18 mii de abonaţi.

Tehnocultura. Acesta este un canal care a fost activ vreme de un an şi nu a mai fost actualizat de circa 3 ani. Dintre titluri: "De ce există mişcare în univers?", "Ce este radiaţia nucleară?", "De ce anumite materiale sunt transparente?" etc. 1350 de abonaţi.


Concluzia?
Ca şi în cazul site-urilor de ştiinţă în limba română, majoritatea covârşitoare a canalelor prezentate sunt întreprinderi individuale. Realizarea unui videoclip necesită mai mult timp decât un articol scris, în special dacă videoclipul include şi animaţie, dar chiar şi în cazul în care informaţiile sunt prezentate simplu, fără alte "complicaţii" grafice. Timpul de producere a unui videoclip este un obstacol important pentru cineva care, fără colaboratori, vrea să realizeze un canal de ştiinţă.

Un avertisment înainte de a încheia: nu toţi creatorii de videoclipuri indicaţi mai sus sunt foarte familiarizaţi cu limbajul ştiinţific ori aspecte ştiinţifice mai dificile. Din acest motiv unele informaţii sunt prezentate evaziv, iar unele sunt pur şi simplu greşite. Am preferat însă să facem un inventar mai larg a ceea ce există, fără a fi foarte critici cu conţinutul prezentat. Una peste alta, calitatea este decentă.


Mai ştiţi alte canale de ştiinţă în limbă română? Vă rog să scrieţi un comentariu.


Citiţi şi: Cele mai bune site-uri de ştiinţă în limba română

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Profesorii Trasniti · 8 months ago
    Profesorii Trăsniți :) un canal care, la cererea copiilor, a realizat video-uri care abordează programa școlară de fizica și chimie, cls 6-a, 7-a, 8-a într-un mod ff amuzant. Acestea sunt prezentate de 2 actori dar coordonate și supervizate de profesori de fizica și chimie. Emisiunea se numește Știința ALtfel