Acum câteva săptămâni cineva îşi manifesta curiozitatea în cadrul secţiunii Q&A cu privire la conceptul de "grid computing". Coincidenţa a făcut ca recent să am ocazia să discut cu un coleg de facultate care a avut acces la un asemenea sistem pe perioada în care a lucrat la proiectul de diplomă, la o universitate din Franţa. În mare, calculul în grid, dacă mi se permite o asemenea traducere în limba română a conceptului, se referă la integrarea pe scară largă a unui număr impresionant de computere, prin intermediul unei infrastructuri de telecomunicaţii de mare viteză (un exemplu ar fi reţele având ca suport fizic fibra optică), scopul fiind de a oferi acces la cerere la capacităţile de procesare ale gridului la un nivel nicidecum disponibil pe un computer individual ori într-o reţea locală de calculatoare.

Tehnologia aceasta permite colaborarea între oamenii de ştiinţă, dar nu numai, pe scară largă, pentru procesarea datelor provenind, de pildă, de la diverse experimente ştiinţifice care colectează cantităţi imense de date a căror prelucrare şi analiză se pretează la acest tip de computaţie distribuită. Iată în cele ce urmează un scurt film de prezentare realizat în 2003 la CERN pe această temă. Pe atunci aceste tehnologii erau într-o fază incipientă, lucrurile evoluând foarte mult până în prezent:

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro