Profesorul Steven Cowley ocupă din septembrie 2008 funcţia de director al Laboratorului Culham al Autorităţii pentru Energie Atomică a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Absolvent la Oxford şi având studiile doctorale efectuate la Princeton, a activat şi la UCLA (Los Angeles, California) din 1993 până în 2008, când a revenit în insulă.

 

Steven Cowley
Steven Cowley

În această dezbatere TED, Cowley vorbeşte despre viitorul energetic al planetei şi despre credinţa sa în faptul că fuziunea nucleară reprezintă singura soluţie viabilă pe termen lung, sursa perfectă de energie a planetei. Şi asta pentru că, pe de o parte, există suficient material necesar fuziunii pentru a asigura nevoile planetei pentru milioane de ani, dar şi deoarece vorbim de o tehnologie în urma căreia nu rezultă nici deşeuri radioactive şi nici emisii de gaze cu efect de seră.

Combustibilii necesari fuziunii - litiul şi deuteriul - sunt disponibili în apa mărilor şi oceanelor. Problema constă însă în dezvoltarea tehnologiei necesare, căci chiar şi după 60 de ani de cercetare în domeniu încă nu a fost construit un dispozitiv care să consume mai puţină energie decât produce. Cowley este totuşi foarte optimist, mai ales că în acest moment este în derulare în sudul Franţei ITER - un proiect care reprezintă un efort multinaţional de a demonstra viabilitatea producerii de energie electrică prin intermediul fuziunii nucleare.

Traducerea în limba română a fost realizată de Sebastian Hubati.

 

 

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.