Un nou studiu arată că în jurul găurilor negre masive ar putea orbita mii de planete bizare. Acestea ar fi luat naştere din condensarea materiei din discul foarte dens care se află în jurul acestor găuri negre.

Câte planete există în univers? Adevărul este că încă nu ştim și nici nu vom ști vreodată numărul acestora. Au fost descoperite mii de planete care orbitează în jurul unor stele mai mult sau mai puţin asemănătoare Soarelui nostru. Se presupune că majoritatea stelelor ar putea avea cel puţin o planetă sau un adevărat sistem de planete, ceea ce ar însemna că în galaxia noastră ar putea exista sute de miliarde de planete! Acestea iau naştere în milioane de ani în perioada în care sistemul solar se formează, din agregarea materiei, la început prin atracţie electromagnetică, pe urmă prin atracţia gravitaţională, din praful şi gazul din discul care orbitează în jurul stelei în formare.

Un studiu recent publicat în The Astrophysical Journal, efectuat de un grup de astronomi de la Kagoshima University în Japonia, ajunge la concluzia că ar putea exista planete nu doar în jurul stelelor, ci şi al găurilor negre supermasive din univers.

Aceste găuri negre au masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui şi se găsesc în centrul multor galaxii, cum e și cazul galaxiei noastre. În centrul galaxiei noastre se situează gaura neagră denumită Sagittarius A*, cu masa de circa 4 milioane de ori cea a Soarelui.

În jurul acestor tipuri de găuri negre se formează un disc foarte dens de materie, în urma capturării de către gaura neagră a stelelor şi a materiei care este atrasă gravitaţional în gaura neagră. În momentul în care o stea „cade” în gaura neagră, acest proces duce la emiterea unei radiaţii foarte intense; o parte din materia stelei cade în gaura neagră, altă parte rămâne în discul care orbitează în jurul găurii negre, evident la o distanţă mai mare decât orizontul evenimentelor. Orizontul evenimentelor este limita la care nu se mai poate scăpa din gaura neagră. Chiar şi un milimetru în plus în interiorul acestei limite face că obiectul care a depăşit limita să nu mai poate ieşi din gaura neagră: nici lumina nu mai iese dintr-o gaură neagră, rămânând prizonieră în câmpul gravitaţional al acesteia.

În discul dens de materie din jurul găurii negre pot avea loc procese care dau naştere planetelor, în mod oarecum asemănător cu cele care duc la formarea planetelor în jurul stelelor. Totuşi, planetele din jurul găurilor negre, dacă există, ar trebui să fie relativ mari – cu o masă de cel puţin 10 ori mai mare ca cea a Pământului. Aceste planete iau naştere din praful şi gazul din discul care orbitează în jurul găurii negre şi se situează la o distanţă de circa 10 ani-lumină de gaura neagră. Distanţe deci mult mai mari decât cele cu care avem de-a face într-un sistem solar. Cercetătorii japonezi au arătat că la distanţa de zece ani-lumină radiaţia intensă care provine de la stelele ce cad în gaura neagră este redusă de către materia din disc; cum discul are o densitate mare, reuşeşte să absoarbă radiaţia, astfel încât unde s-ar forma planetele ar exista o regiune relativ rece, în care particule praf învelite în gheaţă se atrag prin forţe electromagnetice la început, iar pe măsură ce dimensiunea obiectului creşte, intră în joc şi forţa gravitaţională care în final da naştere planetelor.

Într-un astfel de sistem planetar ar putea exista zeci de mii de planete în jurul găurii negre! Din păcate, cel puţin la ora actuală, nu există speranţe de a  observa aceste planete – sunt mult prea mici pentru a produce efecte observabile cu tehnologia actuală.

Totuşi, acest studiu arată că în univers ar putea exista lumi extraterestre cu totul diferite faţă de cele pe care ni le imaginăm în jurul stelelor. Aceste noi lumi, care orbitează în jurul unor găuri negre supermasive, sunt cu adevărat exotice, şi cine ştie dacă nu ar putea avea forme de viaţă, sub forme complet diferite faţă de cele de pe Terra.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.