LSSTCea mai mare cameră digitală din lume, cu miliarde de pixeli, va fi construită în Statele Unite ale Americii şi va fi folosită pentru a fotografia Universul. Aceasta va ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine structurile din Univers şi evoluţia acestora.

 

 

 

 

 

Informaţiile obţinute vor fi foarte utile inclusiv pentru a avea mai multe informaţii despre misterioasa energie întunecată.

Mulţi dintre noi avem (cel puţin) o cameră digitală, cu care facem fotografii cu o rezoluţie care depinde de numărul de pixeli utilizat. Iată însă că se pregăteşte construirea celei mai mari camere digitale din lume, care va avea scopul să fotografieze Universul.

Vorbim despre LSST (Large Synoptic Survey Telescope) - un proiect american la care participă universităţi din SUA, dar şi privaţi - propus de către SLAC National Accelerator Laboratory.

 

LSST
Large Synoptic Survey TelescopeLSST este o cameră digitală cu adevărat impresionantă – cu cei circa 3.2 miliarde de pixeli va fotografia întreaga porţiune vizibilă de cer în fiecare săptămână, realizând o arhivă de date de circa 6 milioane de gigabiţi pe an! Echivalentul cu a înregistra circa 800.000 de fotografii digitale de 8 megapixeli fiecare.

Ar fi ca şi cum am crea o arhivă cu fotografiile tuturor locuitorilor oraşului Brasov, de la nou-născuţi la cei mai vârstnici, în ceva mai mult de trei luni. Sau, dacă scădem rezoluţia la circa 2 megapixeli (rezoluţie totuşi bună), ca şi cum am fotografia întreaga populaţie a Bucureştiului în circa 8 luni.

Finanţarea proiectului a fost aprobată, iar construcţia va începe în 2014. Acest telescop va fi instalat în Cerro Pachon, în Chile.

Informaţiile de la LSST vor ajuta astronomii să alcătuiască hărţi detaliate, tridimensionale, ale Universului şi să urmărească evoluţia acestuia.

În felul acesta, sperăm că vom ajunge să înţelegem mai bine structurile din Univers şi misterul energiei întunecate – unul dintre misterele cele mai profunde din fizică la ora actuală.

 Mai multe informaţii (în engleză):

www.lsst.org/lsst

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.