Cine nu lucrează de ani de zile, pentru că nu găseşte un loc de muncă sau din alte motive, poate ajunge să aibă probleme de sănătate, în special depresie. S-a ajuns însă la concluzia că şi cine lucrează prea mult poate să fie în pericol.

Un studiu efectuat de cercetători americani de la Universitatea din Ohio, SUA, asupra a câteva mii de persoane lucrând un număr variabil de ore pe săptămână arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la probleme de sănătate atunci când lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. Cauzele însă nu sunt extrem de clare.

Cercetătorii au efectuat o analiză a datelor puse la dispoziţie de către institutului de statistică a muncii american, şi anume de către National Longitudinal Survey of Youth, evaluând starea de sănătate a circa 7.500 de persoane care aveau mai puţin de 40 de ani în 1998, când în chestionarul institutului au fost introduse întrebări legate de starea de sănătate şi eventualele patologii de care sufereau cei care răspundeau.

Analiza a constat în corelarea stării de sănătate cu numărul de ore lucrate de către fiecare persoană în parte, luând în calcul persoanele care au lucrat în perioada cuprinsă între 1978 şi 2009. În special au fost efectuate studii specifice asupra următoarelor patologii: diverse forme de cancer (mai puţin cel al pielii), boli cardiace, circulatorii, reumatism, diabet, boli pulmonare, depresie şi hipertensiune. Datele au fost ulterior analizate separat pentru bărbaţi şi pentru femei.

Rezultatele au arătat în mod clar că femeile sunt mai afectate din punct de vedere al sănătăţii decât bărbaţii în urma unui program de lucru îndelungat, existând o corelaţie clară între numărul de ore lucrate şi apariţia diverselor patologii.

Dintre cele 7.500 de persoane studiate majoritatea au lucrat mai mult de 40 de oră pe săptămână. 56% lucraseră între 41 şi 50 de oră săptămânal, 13% între 51 şi 60 de ore, iar 3% chiar şi mai mult de 60 de ore. Cei care au lucrat mai mult de 60 de ore în medie pe săptămână au avut o medie de mai bine de 10 ore de lucru  pe zi (dacă excludem duminicile), o medie într-adevăr foarte mare.

Bărbaţii nu par să sufere prea mult din cauza programului încărcat de lucru. Astfel, doar cei ce depăşeau 51 de ore săptămânal aveau o incidenţă de artrită crescută, celelalte patologii necrescând în mod semnificativ.  Ba mai mult, bărbaţii care au lucrat mai mult de 51 de oră săptămânal au arătat o probabilitate mai mică de a avea boli cardiovasculare sau depresive decât cei care lucrau mai puţin de 50 de ore. Femeile în schimb aveau probleme de sănătate crescute în momentul în care se depăşeau 40 de ore pe săptămână, incidenta patologiilor crescând îngrijorător la depăşirea unui număr de 50 de ore.


· Care ar putea fi cauzele acestei diferenţe între bărbaţi şi femei?


Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână suferă puternic de stres, întrucât având responsabilitatea atât a familiei, cât şi a serviciului sunt mai încărcate de responsabilităţi decât bărbaţii. Practic, femeile ajung să fie într-o situaţie de presiune emoţională şi fizică pe tot parcursul zilei, în timp ce majoritatea bărbaţilor, odată ce au terminat lucrul, se pot relaxa. De-a lungul anilor starea de stres se acumulează şi favorizează dezvoltarea unei stări imunodepresive care are drept consecinţă apariţia diverselor patologii, în special a cancerului.

Totuşi, în studiul pe care vi l-am prezentat, publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine, nu au fost luaţi în consideraţie o serie de factori precum: sedentaritatea, fumatul sau o dietă greşită – aceşti factori la rândul lor ar putea influenţa în mod negativ starea de sănătate, fiind corelaţi în mod indirect cu numărul de ore lucrate pe săptămână. Studii ulterioare vor analiza aceşti factori şi legătura lor cu durata săptămânii de lucru, precum şi influenţă asupra stării de sănătate.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.