Dacă vom ajunge să organizăm baze pe Lună cu oameni care să petreacă acolo perioade îndelungate, pe lângă aer, apă şi mâncare, aceştia au nevoie să comunice cu baza terestră şi cu cei dragi. Pentru aceasta a fost pus la punct şi verificat cu succes un nou sistem revoluţionar care foloseşte laserul pentru a transmite informaţii de pe Terra pe Lună.

 

 

Acest nou sistem ar putea fi utilizat pentru a stabili o legătură Internet nu doar între Pământ şi Lună, ci chiar şi între Pământ şi Marte într-un viitor nu prea îndepărtat.

La ora actuală multe ţări au ambiţia de a pune la punct tehnologii care să le permită într-un viitor apropiat trimiterea, după zeci de ani de când nimeni nu a mai păşit pe solul lunar, de echipaje umane pe satelitul nostru natural. Luna reprezintă nu doar un obiectiv ştiinţific, ci şi unul strategic, din multe puncte de vedere. China şi India au, de exemplu, planuri măreţe, pregătindu-se temeinic pentru misiuni de acest gen.

În situaţia în care se va stabili o baza lunară în care să îşi desfăşoare activitatea pe perioade îndelungate diverse echipaje umane va fi necesar ca acestea să aibă condiţii prielnice nu doar supravieţuiri de bază (aer, hrană şi apă), ci şi a unui stil de viaţă acceptabil. Aceştia vor avea nevoie să comunice cu Terra, atât pentru misiunea la care participă cât şi cu cei dragi, cu un sistem gen Internet rapid.


Cum va funcţiona însă o legătură Internet în spaţiu?


Ţinând cont că distanţa între Terra şi Luna este de aproape 400.000 km şi că semnalele trimise de pe Terra (sau de pe Lună) vor trebui să străbată atmosfera, nu este chiar aşa de uşor de realizat un sistem Internet spaţial care să fie de încredere (să nu piardă date), rapid şi să funcţioneze în orice fel de condiţii climatice.

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), sub conducerea lui Mark Stevens, au propus şi realizat un nou sistem de comunicare între Pământ şi Lună bazat pe telescoape, un laser de un nou tip şi o sondă care orbitează în jurul Lunii.

Sonda NASA Ladee (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) a fost lansată pe 7 septembrie 2013 şi a orbitat în jurul Lunii o perioadă de circa 7 luni de zile, până pe 18 aprilie 2014.

Printre multele teste şi măsurători efectuate cu ajutorul sondei Ladee, aceasta a fost folosită pentru a primi şi a trimite semnale de/pe Terra, folosind un sistem denumit LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration).

Semnale laser în domeniul infraroşu (fotoni cu energie mai mică decât cei care corespund luminii vizibile) au fost transmise cu ajutorul a patru telescoape situate în New Mexico, la baza de la White Sands, spre sonda Ladee. Puterea de transmisie era în jur de 40 W. Semnalul a străbătut atmosfera şi a ajuns cu bine la Ladee, unde a fost înregistrat şi amplificat de circa 300.000 de ori, fiind în final descifrat cu bine. Ca o curiozitate, semnalul care a ajuns la Ladee după ce a străbătut atmosfera şi cei aproape 400.000 de kilometri, avea o putere de miliarde de ori mai mică decât semnalul iniţial, era însă de circa zece ori mai mare decât valoarea minimă pentru a putea fi interpretat cu succes.

S-a demonstrat astfel posibilitatea de a transmite cu ajutorul unui sistem laser în mod rapid şi eficient un semnal între o bază terestră şi Lună. Cu ce viteza au reuşit să transmită datele cercetătorii? O viteză incredibil de mare: până la 622 Megabiţi (MB) pe secundă. Cei 622 de MB pe secundă ar putea suporta chiar şi 30 de canale video HD de pe Terra pe Lună (sau invers). S-ar  putea, de exemplu,  trimite pe Pământ imagini de înaltă rezoluţie – mult mai bună decât până acum, care ne-ar ajuta să construim o harta de mare definiţie a Lunii..

Acest succes este foarte important pentru viitorul explorării spaţiului, nu doar pentru comunicarea rapidă cu o baza lunară, ci şi cu alte obiective, cum ar fi o bază pe planeta Marte. Diversele misiuni spaţiale ar putea la rândul lor să ţină legătura între ele folosind acest ingenios sistem.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.