De multe ori în situaţii extrem de grave în spitalele de urgenţă câteva minute fac diferenţa între viaţă şi moarte. În cazul celor care ajung în spital cu răni grave, doctorii au foarte puţine minute pentru a interveni. Se poate prelungi cumva timpul la dispoziţia chirurgilor? Doctorul Samuel Tisherman, de la Presbyterian Hospital UMPS din Pittsburg, Pennsylvania, a pus la punct o nouă tehnică de răcire a pacienţilor, care-i menţine în viaţă pentru o durată de circa 2 ore  şi care ar putea duce la salvarea vieţii acestora.

 



Doctorul Samuel Tisherman, de la Presbyterian Hospital UMPS din Pittsburg, Pennsylvania, a lucrat ani de zile ca chirurg la urgenţe şi a văzut nenumărate cazuri în care viaţa pacienţilor atârnă de un fir. Câteva minute în plus de circulaţie a sângelui în organism, în special în creier, ar fi putut salva multe vieţi. Când pierderea de sânge este intensă şi creierul rămâne fără oxigen, în puţine minute se “stinge” şi se ajunge la moarte sau la o situaţie în care daunele suferite de creier sunt ireversibile.

Ce se poate face într-o astfel de situaţie? Doctorul Tisherman a propus o tehnică inovativă, care, prin răcirea intensă a organismului, menţine pe cei răniţi grav într-o situaţie suspendată între viaţă şi moarte, care da chirurgilor mai mult timp pentru a interveni şi opera.

Să vedem deci despre ce este vorba... La temperatura normală a organismului, în jur de 37 de grade Celsius, celulele consumă o anumită cantitate de oxigen care este transportată în organism de către sânge. Dacă inima încetează să bată şi deci nu mai pompează sângele în organism, celulele nu mai au oxigen pentru procesele chimice care le menţin în viaţă; creierul are o autonomie de aproximativ 5 minute.

La temperaturi mai scăzute, procesele chimice sunt mai lente, celulele au nevoie de mai puţin oxigen. Tocmai din acest motiv s-a mai întâmplat ca cei căzuţi într-un lac îngheţat să poată fi readuşi la viaţă chiar şi după mai bine de o jumătate de oră, fără respiraţie; temperatura organismului lor era foarte scăzută, având nevoie de puţin oxigen.

Samuel Tisherman a pus la punct o nouă tehnică în cadrul căreia sângele pacienţilor este extras din organism şi înlocuit (pe durata limitată a intervenţiei chirurgicale) cu o soluţie salină rece, care are scopul de a scădea temperatura organismului până la circa 10 C, ajungând să încetinească foarte mult procesele care au loc în celule, inclusiv în creier.
În felul acesta pentru o durată de circa 2 ore cei cărora li se va aplică metoda sunt practic între viaţă şi moarte. Chirurgii au mai mult timp însă pentru a interveni – ceea ce ar putea salva multe vieţi.

La ora actuală a fost pus la punct un protocol care prevede aplicarea acestei tehnici asupra a 10 pacienţi care sunt răniţi grav şi care ar avea o probabilitate de a supravieţui sub 7%. De exemplu, persoane care au fost împuşcate şi pierd mult sânge.

Nu este clar dacă organismul într-adevăr se va răci la 10 C  şi metoda va funcţiona aşa cum trebuie. Tocmai pentru a putea evalua această tehnică rezultatele vor fi comparate cu cele obţinute în situaţia normală – în care alţi 10 pacienţi răniţi grav nu vor fi “răciţi”. Dacă se va observa vreo diferenţă între cele două grupuri de pacienţi, noua tehnică ar putea salva multe vieţi.

Dând mai mult timp chirurgilor pentru a opera este extrem de important. Desigur, trebuie verificat că răcirea funcţionează şi că procesul de readucere la temperatura normală odată cu reintroducerea sângelui în organism nu reprezintă, în sine, un pericol.

Doctorul Tisherman speră ca metoda să funcţioneze şi să fie utilizată de cât mai multe centre traumatologice în viitorul apropiat. În felul acesta cine ar avea astăzi doar 7% şanse de a supravieţui ar putea fi salvat, fără a suferi daune ireversibile asupra creierului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.