Care este reţeta unei perechi fericite? Nu există, evident, o reţeta universală; totuşi, anumite comportamente par să aibă o influenţă pozitivă sau negativă asupra fericirii. Un studiu recent arată cum în cazul unui conflict sau a unei cerţi cuplul durează mai mult şi este mai fericit dacă cine cedează primul este...



Cu toţii suntem în căutarea fericirii! Fericirea la locul de muncă şi fericirea în familie; a avea o relaţie fericită în familie dă vieţii o calitate pe care nimic altceva nu o poate da – nici banii, nici succesul profesional.

Care este însă secretul unei relaţii  fericite de lungă durată? Dacă la început este relativ uşor să fii fericit, după ani de zile pot interveni rutina, oboseala şi chiar şi o serie de conflicte care pot degenera în certuri care pot avea consecinţe negative asupra relaţiei.

Certurile nu sunt neapărat un element negativ dacă reuşim să le rezolvăm, înlăturând motivul care le-a generat sau clarificând situaţia. O ceartă care durează însă o perioadă îndelungată poate degenera, inducând nefericire, care la rândul ei poate duce la despărţirea perechii. Dacă însă ştim să rezolvăm conflictele în mod inteligent, acestea pot avea efecte pozitive şi contribui la fericirea relaţiei şi consolidarea acesteia.

Cercetătorii de la University of California Berkeley şi de la Nothwesterb University au luat în serios studiul conflictelor şi certurilor dintre parteneri, încercând să identifice elementele care pot duce la o rezolvare cât mai fericită.

Ce anume au făcut cercetătorii?
Au studia pe o perioada de circa 13 ani 80 de familii cu vârste între 50 şi 60 de ani. Au realizat o serie de înregistrări video de-a lungul anilor; în această perioada au avut loc multe certuri între parteneri, care au fost înregistrate şi studiate cu atenţie de către cercetători. Aceştia au înregistrat şi informaţii legate de presiune, puls sau temperatura organismului celor studiaţi.  În plus perechile care au acceptat să participe la acest studiu au răspuns şi unor întrebări ale cercetătorilor care aveau drept obiectiv să stabiliească cât de fericită este familia respectivă.

Rezultatul foarte interesant al acestui studiu a fost stabilirea unei legături între starea de fericire şi... cine făcea primul pas în urma certurilor. Astfel, dacă primul pas era făcut de către femeie, cuplul respectiv era mai fericit decât în cazul în care primul pas era făcut de bărbat şi, evident, faţă de situaţia în care nimeni nu făcea acest pas, conflictul rămânând nerezolvat.

Articolul în care sunt prezentate aceste concluzii a fost publicat recent în revista asociaţiei americane de psihologie (American Psychological Association) Emotion.

Cercetătorii dau şi o explicaţie acestui fenomen: femeile au o viaţă emotivă mai bogată, reuşind să trăiască emoţiile mai bine decât reuşesc să o facă bărbaţii. Într-un raport de iubire care durează o perioada îndelungată este mai probabil (chiar dacă nu există o regulă strictă în acest sens) ca raportul emotiv să fie condus de către femeie. Armonia într-o căsnicie depinde deci foarte mult de femeie şi de capacitatea acesteia de a face faţă situaţiilor critice – cum ar fi conflictele; motiv pentru care, dacă femeia face primul pas după o ceartă, aceasta reuşeşte să controleze şi să rezolve situaţia critică înainte că aceasta să devină „explozivă” şi să genereze efecte negative asupra relaţiei de cuplu.

Dacă femeia reuşeşte să se calmeze imediat după o ceartă, va reuşi să comunice propriile sentimente partenerului; în această situaţie găsirea unei soluţii este mult mai uşoară faţă de cazul în care fiecare dintre cei doi parteneri rămâne convins că a avut dreptate în detrimentul celuilalt. Cercetătorii susţin că bărbaţii sunt mult mai puţin capabili să găsească soluţii la conflictele din familie, preferând să fie cei care... au avut dreptate, chiar dacă această „dreptate” se poate transformă în nefericire.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.