Un studiu interesant demonstrează că o căsnicie este cu atât mai fericită cu cât alegerea partenerului nu este făcută doar în urmă unei alegeri raţionale şi emotive, ci şi pe baza intuiţiei. În timp ce putem încerca să ne convingem că lucrurile merg bine la nivel raţional, dacă lucrurile nu stau chiar aşa, o parte din noi nu poate să fie păcălită, orice am face.



Cum alegem partenerul de viaţă? De cele mai multe ori ne îndrăgostim şi ajungem la o relaţie stabilă, care evoluează într-o căsnicie. Aceasta, la rândul ei, poate să dureze o viaţă întreagă sau o perioada scurtă. Din ce motiv o căsnicie ajunge să fie nefericită, de nesuportat şi să degenereze eventual într-un divorţ neplăcut? Cine ne poate ajută în alegerea persoanei cu care să ne împărţim viaţă?

Desigur, este important să simţim că persoana respectivă ne accelerează bătăile inimii, că este cea mai minunată persoană din Univers, fără de care nu putem trăi. Ajunge însă aceste sentiment, ajunge să fim îndrăgostiţi pentru a face un pas aşa de important precum căsătoria?

De multe ori în alegerea partenerului de viaţă intervin şi o serie de factori economici sau de altă natură. Cercetătorii de la Florida State University au publicat recent un articol în prestigioasa revistă Science în care analizează motivele care pot duce la o căsnicie fericită, ajungând la concluzia că partea inconştienţă din noi (intuiţia) joacă un rol important; mai important decât partea raţională sau decât pasiunea.

 

 

Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii au efectuat un interesant test cu ajutorul unui calculator. 135 de perechi căsătorite de mai puţin de 6 luni au participat la acest test, după care au fost studiate pe o perioada de 4 ani. S-a ajuns la concluzia că primele senzaţii, cele inconştiente, s-au dovedit mult mai corespunzătoare realităţii decât eventualele declaraţii raţionale sau sentimente şi emoţii.

Ce anume au făcut cercetătorii, cum a fost efectuat testul?


Fiecare partener din cadrul celor 135 de perechi a participat la un test pe calculator în cadrul căruia într-o prima parte au fost rugaţi să descrie în mod raţional căsătoria, alegând între diverse perechi de cuvinte precum „bună” sau „rea”, „satisfăcut/ă” sau „nesatisfăcut/ă” ş.a.m.d.

Într-o a două parte a testului, cea care implică partea iraţională, participanţilor le era arătată pe ecran pentru o durată de o treime de secundă fotografia partenerului de viaţă, după care erau din nou puşi să aleagă între două cuvinte: unul  pozitiv (precum: minunat, formidabil) şi celălalt negativ (precum: groaznic, insuportabil).

Cercetătorii au măsurat intervalul de timp după care participanţii la test răspundeau, ajungând la concluzia că cine avea sentimente pozitive la nivel inconştient faţă de partener răspundea mult mai repede decât cine avea senzaţii negative. Aceştia din urmă aveau nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a da un răspuns, întrucât cel imediat, care nu trecuse prin filtrul raţional, nu era satisfăcător, şi atunci persoanele se blocau, reelaborând informaţia şi de multe ori dând un răspuns probabil contrar celui pe care l-ar fi dat imediat.

După o perioadă de patru ani studiind cele 135 de perechi s-a ajuns la concluzia că cele mai fericite erau cele în cadrul cărora răspunsul la nivel inconştient era pozitiv, cei doi făcuseră o alegere bazată şi pe ascultarea „vocii iraţionale”. Perechile care dăduseră răspunsuri după o perioada îndelungată la test aveau mai toată probleme, mai mult sau mai puţin serioase, în ciuda faptului că alegerea lor a fost una raţională şi că în momentul căsătoriei erau convinşi de ceea ce făceau. Nu ascultaseră însă „vocea irațională”.

Care este concluzia acestui studiu?

În alegerea partenerului sau a partenerei de viaţă este de preferat să ascultăm şi ceea ce ne şopteşte intuiţia. Dacă intuiţia noastră ne spune că persoana cu care vrem să ne petrecem viaţă este alegerea perfectă, atunci şansele că să fie chiar aşa sunt cu adevărat foarte mari.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.