asteroidAu trecut câteva săptămâni de la 21.12.2012, dată la care, susţineau unii, lumea trebuia să se sfârşească. Cei obişnuiţi însă cu apocalipsa nu au pace: sunt gata pentru a ne convinge de următorul sfârşit al lumii. Care sunt deci următoarele "sfârşituri" ale lumii?

 

 

 

 

Am trecut cu bine peste... sfârşitul lumii. Mai în glumă, mai în serios mulţi sunt cei care au aşteptat dată de 21 decembrie cu oarecare interes. Bineînţeles, cea mai mare parte dintre noi nu au luat în serios anunţurile alarmiste ale acestui sfârşit al lumii legat, se zicea, de calendarul Maya. Cauza sfârşitului lumii nu era bine identificată: cine se temea de un eveniment astronomic catastrofal, cine de ciocnirea cu inexistenta planetă Nibiru sau chiar şi de o bătălie cu extratereştrii care ne-ar fi distrus civilizaţia.

Acum, că am trecut cu bine în anul 2013 alarmiştii nu au pace. Au început deja să „lucreze” la noul sfârşit al lumii. Există noi date care circulă şi, văzând că mulţi au nevoie de sperietura apocalipsei, se pregătesc să întâmpine evenimentul.

Asteroidul 2012 DA 14

O primă dată în care lumea s-ar putea sfârşi are de-a face cu trecerea asteroidului 2012 DA 14, pe data de 15 februarie 2013, aproape de Pământ. Din calculele făcute de astronomi nu există pericolul unei ciocniri ale acestui asteroid cu Terra. Deci putem sta liniştiţi – ba mai mult, oamenii de ştiinţă pot studia acest obiect care va trece atât de aproape de noi şi descoperi informaţii interesante legate de structură acestuia.

Citiţi seria noastră de articole: 12 evenimente care vor schimba totul

Asteroidul Apophis

Următoarea dată anunţată pentru o posibilă distrugere a omenirii este legată de asteroidul Apophis care ar putea să treacă pe lângă noi în 2029 sau 2036. Pe siteul NASA să găsesc tabele care dau riscul de impact cu Pământul al diverselor obiecte, printre care şi asteroizii de care am pomenit şi, cum se poate vedea, nu există pericole.

Cei care însă cred în sfârşitul lumii susţin că NASA a manipulat datele şi că ne dau veşti false ca să liniştească populaţia. Există chiar şi un forum de discuţii în care s-a pus întrebarea „dacă tu ai fi şeful de la NASA ai spune populaţiei ca un asteroid urmează să lovească Pământul?”

Evident că astfel de discuţii au loc mai ales printre cei pasionaţi de evenimente catastrofice, adevărul fiind că la ora actuală nu există nici un motiv de îngrijorare legat de asteroizi care s- ar ciocni cu Terra în viitorul apropiat.

Catastrofa generată de activitatea intensă a Soarelui

Un alt fenomen considerat de cei cu spirit „apocaliptic” este legat de activitatea Soarelui – şi de eventualele fenomene care s-ar putea produce din cauza unei activităţi intense ale stelei noastre. În acest caz adepţii sfârşitului lumii susţin că vor exista în 2013 furtuni magnetice extrem de intense care vor afecta în mod catastrofal sistemele de energie electrică şi componentele electronice în luna mai a acestui an. NASA, pe baza unor argumente ştiinţifice, susţine însă că nu există motive pentru a ne îngrijora. Activitatea Soarelui poate să fie mai mult sau mai puţin intensă (este binecunoscut ciclul Soarelui), fără însă că acest lucru să producă evenimente catastrofale pe Pământ.

De-a lungul anilor sfârşitul lumii a fost anunţat de nenumărate ori – practic de când există civilizaţia umană. Acestor predicţii le-a fost dedicată o pagină pe Wikipedia, unde puteţi vedea o listă  „sfârşiturilor” lumii.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.