iPhone dotat cu tester ptr. diabetNoile tehnologii ar putea schimba curând medicina. Calculatoarele, iPad-urile, celularele, precum şi alte instrumente, împreună cu aplicaţii revoluţionare ar putea înlocui vechiul stetoscop, dând o "mână de ajutor" în diagnosticarea bolilor într-o fază incipientă.

 

 

 

Pacienţii ar putea fi consultaţi chiar şi în locuri în care nu se află nici un doctor sau specialist pe o rază de sute de kilometri.

Medicina 2.0 avansează cu paşi rapizi; medicul şi cardiologul Eric Topol descrie în cartea sa "The creative destruction of medicine" (Basic Books) o serie întreagă de sisteme şi aplicaţii digitale care ne-ar putea îmbunătăţi viaţa şi ajuta în prevenirea sau vindecarea multor boli într-o fază incipientă.

Telefoanele celulare ar putea conţine o serie de aplicaţii cum ar fi: măsurarea pulsului (care deja există) şi transformarea acestuia într-un grafic uşor de înţeles care poate fi trimis prin mail doctorului. Alte aplicaţii, în faza de studiu, care vor deveni probabil foarte răspândite în următorii 10 ani, sunt: măsurarea temperaturii corpului, a consumului de calorii, a concentraţiei glucozei în sânge sau a calităţii somnului. Pentru a le putea măsura este nevoie de senzori speciali, care se conectează la telefoanele celulare sau la calculator. În Silicon Valley a fost înfiinţată societatea Singularity University, unde tineri plini de talent încearcă să combine tehnicile digitale cu medicina tradiţională, tocmai pentru dezvoltarea acestor sisteme.

Cu ajutorul celularului este inclusiv posibilă efectuarea unei analize a pielii; aplicaţia app Skin scan, cu ajutorul unui algoritm dedicat, analizează negii sau petele de pe piele. Se realizează o arhivă a acestora. Cu un software dedicat se poate analiza evoluţia în timp şi trage semnalul de alarmă dacă este cazul.


Cu ajutorul iPhone-ului este posibilă măsurarea cantităţii de glucoză în sânge prin folosirea unui tester care este conectat cu iPhone-ul. Rezultatele pot fi trimise direct medicului, prin folosirea cloudsource-ului, o arhivă virtuală de date, accesibilă oricărui sistem mobil, în timp real, oriunde se află pacientul.

Sistemul Cloud, acest “nor" virtual – va permite consultarea pacienţilor de către medici, oriunde se afla aceştia, sau un schimb de informaţii între experţi aflaţi în diverse locuri din lume, pentru cazurile mai complicate.

S-a estimat că doar în circa 20% din situaţii este necesară o interacţiune directă între pacient şi specialist; în restul cazurilor aceste noi aplicaţii şi sisteme digitale pot înlocui “mersul la medic" cu analizele pe care le efectuează.

Ba mai mult, în viitor va fi posibil să fie efectuată chiar şi o vizită virtuală, folosind tehnologiile aplicate în prezent în video-jocuri precum Kinect (Xbox 360): cu ajutorul unor senzori în infraroşu şi al unui controller, împreună cu un software care elaborează datele, pacientul va fi consultat de la distanţă. Medicul îl va vedea ca şi cum ar fi prezent în cabinet şi va avea inclusiv o serie de informaţii în plus, care-l vor ajuta în stabilirea diagnosticului. Evident, nu în toate cazurile aşa ceva este posibil, însă în multe situaţii o asemenea tehnologie poate salva viaţa celor care nu au cum să ajungă la doctor.

Alte tehnologii sunt în faza avansată de studiu: chirurgia fără cicatrici, retine artificiale sau telecamere sub forma unor mici pilule care să efectueze un control intern al pacientului şi să transmită datele în exterior, astfel încât să se poată ajunge la stabilirea unui diagnostic cât mai rapid şi precis.

Într-un viitor mai îndepărtat s-ar putea ajunge la realizarea unor sisteme, un fel de imprimante, care să producă ţesuturi tridimensionale, pornind de la celule stem. Acestea ar putea fi folosite de exemplu în cazul transplanturilor de ţesuturi sau organe, o problemă foarte serioasă la ora actuală, ţinând cont de lipsa donatorilor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.