10 curiozitati astronomiceŞtiaţi că unul din sateliţii lui Jupiter are o dimensiune comparabilă cu a Lunii? Care anume? Care dintre sateliţii lui Jupiter este cel mai mare satelit din sistemul nostru solar? Aveţi idee ce temperaturi se ating în corona solară? Răspunsurile, în continuare.

 

 

 

 

Zece curiozităţi din astronomie (11)

 

1. Pluto este până acum singurul corp aparţinând Centurii Kuiper care are trei sateliţi.

2. Câmpurile magnetice ale planetelor Uranus şi Neptun, în afara faptului că au axa polilor paralelă cu ecuatorul planetelor, par a avea doi poli nord şi doi poli sud. Acest lucru s-ar putea datora unui nucleu fluid, înconjurat de un strat superior de asemenea fluid.

3. În spaţiul interstelar au fost identificate peste 100 de substanţe organice şi apă. Am putea enumera: hidrocarburi aromatice policiclice, acizi graşi, zaharuri simple, aminoacizi, monoxid de carbon, amoniac, formaldehidă, cianură de hidrogen etc.

4. Anumite elemente de relief de pe suprafaţa lui Enceladus, satelit al lui Saturn, au o vechime între 10 şi 1.000 ani. Aceasta înseamnă că suprafaţa satelitului este în continuă schimbare, deşi Enceladus este prea mic pentru a mai avea căldură internă şi a alimenta asemenea transformări.

5. Europa, unul din sateliţii lui Jupiter, are aproximativ aceeaşi mărime cu Luna, interiorul de asemenea este de silicaţi, numai că tot acest interior este îmbrăcat într-un ocean acoperit cu un strat uriaş de gheaţă, conţinând o cantitate de apă mai mare decât toată apa de pe Terra. Că sub gheaţă se află apă lichidă o arată modul în care este indus câmp magnetic în jurul planetoidului, ca de altfel şi în cazul altor sateliţi ai aceleiaşi planete (Ganymede şi Callisto).

 

 

 

6. Se estimează că peste 35.000 obiecte aparţinând Centurii Kuiper ar fi mai mari de 100 de kilometri în diametru.

7. Deşi temperatura la suprafaţa Soarelui este de 6.000 K, coroana ajunge la temperaturi de 2 milioane de grade Kelvin.

8. Io, primul din sateliţii lui Jupiter, este cel mai activ corp din întreg Sistemul Solar, cu excepţia Soarelui. Cu o mărime comparabilă cu a Lunii, Io este frământat de vulcani uriaşi ce aruncă materie în spaţiu. Interiorul satelitului este permanent deformat de atracţia gravitaţională a gigantei planete, încălzindu-se şi aruncând materie în afară.

9. Ganymede, ce orbitează Jupiter, este cel mai mare satelit din Sistemul Solar. Este mai mare decât planeta Mercur, sau decât "fosta" planetă Pluto.

10. Titan, satelitul lui Saturn, este cel mai mare satelit după Ganymede. Atmosfera este densă, plină de hidrocarburi, existând un circuit al metanului lichid la fel cum pe Terra există un circuit al apei. Este corpul cu temperatura cea mai scăzută, un potenţial cămin al vieţii cufundat într-un vas criogenic. Când Soarele va deveni o gigantă roşie, mult mai mare şi răspândind o căldură intensă, Titan s-ar putea transforma într-o lume propice vieţii.

 

 

Zece curiozităţi din astronomie (13)

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.