E o observație banală: vedem peste tot muște, în special vara, dar nu le vedem în toate mărimile, cum vedem cățeii, găinile sau... oamenii. De ce?


Răspunsul este simplu. Pentru că muștele de casă au o singură dimensiune. Misterul este explicat de ciclul reproductiv al muștelor.


Ciclul de viață al muștei

 


Ciclul de viață al unei muște de casă
[ou - larvă - nimfă - adult]



În circa o săptămână de la împerechere, musca-femelă va depune în medie 120 de ouă. Este preferat gunoiul de grajd cald, dar și stârvurile, resturile de alimente sau excrementele. Apoi, în aproximativ 10-12 zile (în condiții normale, dar până la 2 luni în condiții mai puțin prielnice) muștele ajung la maturitate. Trec de la faza de ou la cea de larvă (într-o zi), iar apoi la cea de nimfă (pupă), din care muștele ies la dimensiunea adultă știută. De aceea nu vei vedea niciodată o muscă-pui zburând!


Cum se hrănește musca?


Musca are câteva obiceiuri culinare dezgustătoare, din perspectiva noastră.

Probabil ați avut curiozitatea de a urmări pentru câteva secunde o muscă hrănindu-se. Are o trompă ciudată, care se numește „proboscis”, pe care o foloseşte de fiecare dată când găseşte ceva de mâncat. Proboscisul, în mod normal, stă rulat sub capul muştei şi este folosit doar atunci când musca se hrăneşte ori bea apă. Proboscisul este folosit ca un aspirator cu ajutorul căruia hrana şi apa sunt transmise rapid către gură şi apoi către aparatul digestiv al muştei. Dar nu are şi rolul de gusta hrana, ci este doar un canal pentru transferul hranei. Musca gustă literalmente cu picioarele.

Când găsește o sursă de nutriție, regurgitează unele alimente digerate anterior pentru a ajuta la lichefierea noii hrane. Dar rămâne mereu ceva în urmă... Și aceasta poate conține rămășițe ale locurilor pe care muștele le-a vizitat anterior; vă las imaginația să vă spună cam ce locuri ar putea fi :)

Întrucât o muscă poate găzdui în jur de 33 de milioane de bacterii în interior și mai are o jumătate de miliard pe tot corpul, nu este surprinzător faptul că poate transmite boli precum: holera, dizenteria, salmonela și chiar poliomielita.

Așadar, modul în care muștele ajung la maturitate nu permite stadiul de „pui”. Iar acestea sunt insecte care ne pot pune destule probleme de sănătate...

 

Ciclul de viață al unei muște
(limba engleză)

 




Imagine: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.