AloeŞtiţi ce i-a spus Aristotel lui Alexandru cel Mare în 325 î.e.n.? Vino aici, Alex, am ceva să-ţi arăt. Şi i-a arătat o plantă. Era aloea Socotrine, care provine din insula Socotra, la est de Cornul Africii. Aristotel ştia că sucul plantei avea un efect uimitor. Era un purgativ...

 

 

 

Sucul din planta de aloe vera este recunoscut pentru efectele sale în vindecarea afecţiunilor pielii. Dar pentru ce îl recomanda Aristotel? Pentru faptul că aloea curăţă corpul... în interior.

Ai băut un pic şi totul a ieşit. Aceasta era o constatare importantă la momentul respectiv, deoarece se credea că bolile pot fi vindecate prin curăţarea corpului. Alexandru credea atât de mult în acest efect, încât a trimis anchetatori la Socotra pentru a afla dacă se putea obţine o cantitate importantă de purgativ de la plante.

Aloea Socotrine este doar una dintre cele aproximativ 200 de specii de aloe, dar este deosebit de puternică ca purgativ. Alte tipuri de aloe au un efect mai puţin dramatic. Dar toate pot acţiona ca purgative.

Aloea cunoscută de noi este aloea Barbados, aceasta fiind originară din regiunile mediteraneene, de unde a fost luată de către olandezi şi dusă în Indiile de Vest pentru cultivare. Iniţial, era considerată mai mult o plantă decorativă care, uneori, era utilizată ca purgativ. Ulterior, i s-au găsit întrebuinţări şi pentru remedierea afecţiunilor uşoare ale pielii, a arsurilor, zgârieturilor şi tăieturilor. Acest efect a fost de fapt descris de către egipteni încă din anul 1500 î.e.n.

Aloea este menţionată în celebrul papirus Ebers care a catalogat consumul de droguri din acel timp. Despre Cleopatra se spunea că folosea aloe pentru a-şi înfrumuseţa pielea. Astăzi, aloea apare într-o multitudine de produse, de la creme la şampoane. Sucul de aloe este promovat pe scară largă pe Internet ca un purificator intern şi unele site-uri chiar sugerează potenţialul său în stimularea sistemului imunitar şi în combaterea cancerului. Aloea este denumită darul naturii pentru omenire de aceste sisteme de promovare.

Sunt mereu suspicios cu privire la darurile promovate de administratorii de reţele web. Gelul subţire, limpede, care se scurge de la o frunză de aloe, atunci când este tăiată, are unele proprietăţi vindecătoare. Nimeni nu ştie exact care sunt componentele chimice responsabile pentru acest efect, dar se presupune că sunt mai multe. O enzimă numită bradikininasă distruge bradikinina, un produs chimic găsit în corpul nostru, care produce durere. Lactatul de magneziu are un efect anti-mâncărime. Alte componente au efecte antifungice şi antibacteriene.

Mai multe studii au arătat că gelul de aloe ajută la vindecarea degerăturilor, arsurilor şi a rănilor. În eprubetă a fost evidenţiat efectul lichidului obţinut din frunzele proaspete ale plantei la susţinerea dezvoltării normale a celulelor umane. Însă posibilitatea ca acest efect să fie reţinut de produsele prelucrate care folosesc aloea este mult mai îndoielnică. Unele din aceste produse nu pot avea foarte multă aloe în conţinut, ea fiind suficientă doar pentru a permite ca prezenţa sa să fie declarată pe etichetă. Dar altele s-au dovedit a fi de ajutor la vindecarea rănilor ulterioare dermabraziunii faciale.

Recomandările pentru uz intern sunt mai discutabile. Sucul este uneori contaminat cu componente de aloe care acţionează ca laxative şi acesta poate fi un efect dezirabil. Beneficiile în vindecarea ulcerului şi liniştirea problemelor digestive, ca şi cele mai puţin afirmate în privinţa vindecării cancerului, nu au fost confirmate prin studii ştiinţifice. În acest moment, este mai bine să se limiteze utilizarea produselor de aloe la problemele externe, uşoare, ale pielii. Spun uşoare, deoarece studiile au arătat că pentru ajustări serioase, cum ar fi cele ulterioare unei cezariene, aplicarea de aloe poate întârzia de fapt vindecarea. Dar pentru arsurile obişnuite, abraziune şi tăieturi, gelul proaspăt de aloe, stors de la o frunză, poate să corespundă exact cu ceea ce a recomandat medicul. În concluzie, păstrarea unei plante de aloe în casă este o idee bună. Chiar dacă rezultatele în vindecarea pielii nu vor fi prea spectaculoase, veţi avea o plantă foarte frumoasă.

Traducere de Maricica Botescu după the-juice-of-the-aloe-vera-plant, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.