Macaca sylvanusCând Charles Darwin a vizitat Insulele Falkland în 1834, el a fost surprins să descopere  acolo un animal imens asemănător unui lup. El a considerat că la baza originii acestui animal se află un mare mister. Misterul a fost între timp rezolvat.

 

 

Dar există multe alte mamifere izolate în mod misterios în zone îndepărtate ale globului. În continuare vom prezenta cinci dintre aceste specii enigmatice.

Liliecii

Liliecii sunt adesea singurele mamifere indigene de pe insulele izolate. Acest lucru se întâmplă în Insula Lord Howe, o fărâmă de rocă vulcanică aflată la mai mult de 500 de kilometri în largul coastei de est a Australiei. Localnicii au relatat existenţa a două tipuri diferite de lilieci, dintre care doar o singură specie, marele liliac de pădure (Vespadelus darlingtoni), a fost văzut în viaţă de către oamenii de ştiinţă. Celălalt, liliacul urecheat Lord Howe (Nyctophilus howensis) este oficial cunoscut doar datorită unui singur craniu găsit în 1972. În imagine este redată presupusa ruda  apropiată a liliacului, marele liliac cu urechi lungi (timoriensis Nyctophilus).

 

Liliac


Oile din Soay

La graniţa mai îndepărtată a Insulelor de Vest din Scoţia se află o insulă nelocuită numită Soay, care adăposteşte o populaţie de aproximativ 1.500 de oi primitive. Ele sunt considerate a fi o populație relicvă a primelor ovine domestice introduse în Europa acum aproximativ 5000 de ani.  Cum au ajuns acolo însă, este un mister. O explicaţie este aceea că acestea au călătorit spre aceste regiuni odată cu nordicii în urmă cu aproape 1000 de ani. Soay, care este termenul nordic vechi pentru "oi", a fost parte a regatului nordic al Norðreyjar până în 1266.



Oile din Soay
(Imagine: Robert Vos / AFP / Getty)


Macaca Silvan

Faimoasele gorile de Gibraltar sunt de fapt o specie de maimuţă: macac Barbary (Macaca Silvan). De asemenea întâlnite în Maroc şi Algeria, cele din Gibraltar sunt singurele maimuţe sălbatice din Europa. Ele ar putea fi ultimii supravieţuitori ai unei populaţii indigene sau mai probabil  au fost introduse de către coloniştii din Africa de Nord după cucerirea islamică din Iberia în 711. Coloniile africane sunt ele însele oarecum învăluite în mister, fiind singurele specii de macaci care se găsesc în afara Asiei.



Macaca Sylvanus
(Imagine: David Stock)


Homo floresiensis

În 2003, arheologii care lucrau pe insula Flores din Indonezia au făcut o descoperire incredibilă: rămăşitele unui hominid necunoscut până în acel moment. Homo floresiensis a fost o creatură de mici dimensiuni care este posibil să fi trăit în urmă cu 12.000 de ani. Există dezbateri intense cu privire la originile sale evolutive: unii oameni de ştiinţă susţin că este o specie distinctă de om înrudită cu Homo erectus, dispărut de multă vreme. O  altă teorie susţine că este vorba despre un om modern cu un craniu bolnav.



Homo floresiensis
(Imagine: S. Plailly / E. Daynes / SPL)


Mamuţii lânoşi

Mamuţii lânoşi au fost răspândiţi în întreaga Eurasia şi în America de Nord până  în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când au fost afectaţi  pe de o parte  de schimbările climatice şi de către oameni, care-i vânau. În ciuda acestor pericole care i-au pândit, ei nu au fost eradicaţi complet. Populaţii mici au mai rezistat pe două insule din Oceanul Arctic. Ultimii supravieţuitori au fost un grup aflat pe Insula Wrangel. Acesta a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, odată cu apariţia oamenilor.



Mamut lânos
(Imagine: Julius T. Csotonyi / SPL)



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului remote-animal, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.