1. Cineva care doarme doar 4 ore pe noapte prezintă o probabilitate de 11 ori mai mare de a provoca un accident de circulație decât cineva care doarme 8 ore. Iar oboseala la volan nu poate fi învinsă de nimic, dacă este avansată: oricât te-ai concentra, pur și simplu creierul va genera scurte momente de somn, care pot duce la accidente grave.


2. Nu grosimea hainelor ne ține de cald, ci aerul dintre haine ori dintre piele și haine. Acest aer se încălzește de la căldura emanată de corp. Dacă pui pe tine haine groase, lipite de corp, vei îngheța de frig. Cea mai bună variantă, în condiții de frig extrem, este să porți ceva subțire pe piele, urmată de alte două piese de îmbrăcăminte, din ce în ce mai groase, pentru a păstra aerul cald în trei straturi consecutive.


3. În jur de 65% dintre visuri au o tentă tristă, iar în jur de 20% una veselă.


4. Sunt multe mărturii conform cărora pe timpul visurilor au loc momente de creație. Paul McCartney spune că a creat două melodii celebre în vis: Yesterday și Let it be. Iar Dimitri Mendeleev a scris în februarie 1869 că modul în care sunt aranjate elementele i-a venit tot în vis.


5. 60% dintre oameni vorbesc, măcar din când în când, în somn.


6. Cei obosiți pe fondul lipsei de somn au tendința de a fi mai irascibili și de a consuma, în medie, cu 400 de calorii mai mult decât în condiții normale.


7. Mulți au probleme cu adormitul ori dormitul profund pe timpul nopții. Câteva „trucuri” pentru un somn de calitate sunt: 1. evită mâncatul excesiv seara; 2. formează-ți obiceiul de a te culca / trezi la aceleași ore.


8. Deși lumina telefonului nu are o prea mare influență asupra somnului, activități ca jucatul ori citirea unor articole cu încărcătură emoțională pot învinge somnul.


9. 70% dintre noi au nevoie de 1-2 ore pentru a ajunge la „normal” după ce se trezesc. În acest interval reacțiile sunt mai lente, capacitatea de raționa și a lua decizii este redusă, iar memoria la un minim.

10. Dacă ai un program regulat de somn în timpul săptămânii, asta înseamnă că în jurul orei de trezire, în fiecare zi, creierul eliberează un hormon numit cortizol, care te ajută să simți că ai energie, iar nivelul de zahăr în sânge crește - cu aceleași efecte. Dacă dormi mai mult în weekend - e posibil să nu te simți la fel de proaspăt când te trezești, ceea ce poate părea paradoxal, dar se întâmplă pentru că ai pierdut momentul zilei în care organismul tău a pompat substanțele necesare unei treziri rapide.


11. Ne amintim în jur de 25% dintre vise, deși sunt diferențe între oameni. Șansele cele mai mari de a-ți aminti un vis le ai dacă te trezești pe timpul somnului REM (când au loc visele) și imediat după ce ne trezim. Cumva, memoria noastră de lungă durata ignoră visele, așa că nu le „stocăm” prin reamintire, dispar.


12. Cel mai bine este să-ți bei cafeaua la măcar o oră după ce te trezești, pentru că altfel cafeina este irosită inutil. Imediat după trezire, cum spuneam, cortizolul are tocmai acest rol, de a ne da energie.


13. Dacă faci duș dimineața, apa să fie cât de rece poți suporta, pentru un plus de energie; dacă faci duș seara, apa să fie caldă, pentru că te ajută să adormi ușor. Nu face duș de două ori pe zi, pentru a păstra un păr și o piele sănătoasă, fără a elimina uleiurile naturale de pe acestea. Cremele, loțiunile de baie ori balsamul pentru păr - sunt înlocuitori imperfecți ai uleiurilor generate de organism.


14. Nu pasta de dinți, nu spălatul des pe dinți previn cariile, ci fluorul, care întărește smalțul dinților. Așa că nu folosi apă de gură imediat după ce te speli pe dinți (așteaptă 30 de minute), pentru că vei elimina o bună parte din fluorul din pasta de dinți (dacă are...). Dieta dominată de carbohidrați și zaharuri face ca microbii din cavitatea bucală să elibereze acid care afectează smalțul, favorizând cariile.


15. În funcție de ce mănânci, spălatul pe dinți imediat după masă poate afecta smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. Probabil o clătire a gurii, pentru elimina resturile de mâncare, este mai recomandabilă.


16. Dacă vrei să te odihnești după-amiaza, programează telefonul să te trezească după 20 de minute ori după 90 (interval ce reprezintă un ciclu de somn complet). Dacă dormi, de exemplu, 60 de minute, cel mai probabil vei avea acea senzație de cap greu, pentru că ciclul de somn este incomplet. Pe de altă parte, e recomandat să tragi un pui de somn între 1 și 3 pm, nu după 4 pm, dacă e posibil, pentru a nu afecta somnul de pe timpul nopții.


17. Senzația de atracție pe care o ai atunci când îți place cineva este atât de apropiată de senzația de frică, încât e o bună idee ca la prima întâlnire să mergeți la un film de groază, căci senzațiile puternice de pe timpul filmului vor amplifica sentimentele unuia față de celălalt.


18. Ideea că femeile care locuiesc în același loc își sincronizează cumva perioada menstruației - este un mit. În fapt există o mare variație în ce privește perioada la care are loc menstruația, iar faptul că din când  în când apar și sincronizări între unele dintre femei - este normal. Dar nu există nicio forță care să sincronizeze menstruația femeilor.

 




Inspirat din: The science of living de Stuart Farrimond

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.