Celule dendritice

Oamenii de știință iubesc analogiile. Le folosim în mod continuu pentru a comunica abordările și descoperirile noastre. Ca imunolog, mă uimeşte că multe dintre analogiile noastre recurente pentru un sistem imunitar sănătos, care funcționează, promovează trăsături excelente de comportament. În această privință, ar trebui să ne dorim cu toții să fim mai mult ca celulele sistemului nostru imunitar și să replicăm aceste caracteristici în viața noastră de zi cu zi și la locul de muncă.

Iată cinci lecții de viață pornite de la cum funcţionează sistemul dumneavoastră imunitar.


1. Construieşte echipe diversificate care colaborează


Sistemul nostru imunitar adaptiv funcționează într-un mod unic pentru detectarea și eradicarea infecțiilor și a cancerului. Pentru a funcționa, se bazează pe o muncă de echipă eficientă.

În centrul acestei echipe a sistemului imunitar sta celulele dendritice. Acestea sunt santinele și liderii sistemului imunitar.

Ele au călătorit de obicei mult prin organism și au nenumărate "experiențe de viață". Pentru o celulă dendritică, aceasta înseamnă că a detectat un agent patogen în organele corpului. Poate că a venit în contact cu virusul gripal în plămâni sau a întâlnit virusul febrei dengue în piele, după o mușcătură de țânțari.


2. Învaţă prin feedback pozitiv și negativ

Celulele imunitare sunt studenți excelenți.

În timpul dezvoltării, celulele T se maturizează într-un mod care depinde atât de feedbackul pozitiv, cât și de cel negativ. Acest lucru se întâmplă în timus, un organ găsit în partea din față a pieptului și a cărui funcție a fost descoperită pentru prima oară de către omul de știință australian Jacques Miller (premiat cu Premiul Japonez 2018 pentru descoperirile sale).

Pe măsură ce se maturizează, celulele T sunt expuse unui proces de încercare și eroare și iau în considerare criticile și sfaturile în egală măsură, pentru a se asigura că sunt "instruite" să răspundă în mod corespunzător la ceea ce "văd" (de exemplu, moleculele din organism ori un agent patogen străin) atunci când părăsesc timusul.

Este important ca acest proces să fie echilibrat, iar celulele T trebuie să primească feedback atât pozitiv, cât și negativ pentru a se maturiza în mod adecvat; doar un tip de feedback, pozitiv ori negativ, nu este suficient.

În echipa diversă a sistemului imunitar, celulele pot fi atât student, cât și profesor. Acest lucru se întâmplă în timpul răspunsurilor imune, cu o interacțiune intensă între celulele dendritice, celulele T și celulele B.

În acest mediu de susținere, mai multe sesiuni de feedback permit celulelor B să obțină un control mai bun al infecțiilor, creând anticorpi specifici pentru fiecare patogen.

Rezultatul acestui feedback este atât de puternic, încât poate modifica comportamentul celulelor care acţionează împotriva propriului corp, transformându-le în participanți activi ai echipei sistemului imunitar.

Crearea unor căi care promovează un feedback constructiv oferă posibilitatea de a corecta afecțiunile autoimune.



Diferite tipuri de celule ce interacţionează în cadrul unui nod limfatic, ca parte a unui răspuns imunitar


3. Un răspuns unic pentru fiecare situație


Sistemul nostru imunitar cunoaşte importanţa contextului; trebuie să fie gata să-şi aibă abordări diferite pentru a fi în măsură să învingă toate infecțiile.

Această abordare permite celulelor sistemului nostru imunitar să răspundă perfect la diferite tipuri de agenți patogeni: viruși, ciuperci, bacterii și helminţi (viermi).

În aceste scenarii diferite, chiar dacă membrii echipei care contribuie la răspuns sunt aceiași (sau similari), sistemul nostru imunitar afișează un fel de inteligență emoțională și utilizează diferite instrumente și strategii, în funcție de diferitele situații sau de agenții patogeni pe care îi întâlnește.

Important de menţionat, sistemul nostru imunitar trebuie să controleze cu atenție răspunsurile de atac pentru a scăpa de pericol. Fiind prea "impetuos", ne lasă cu efecte nedorite, cum ar fi alergii sau astm bronșic. În schimb, răspunsurile slabe duc la imunodeficiențe, infecții cronice sau cancer.

Un obiectiv major pentru cercetătorii care lucrează în domeniul imunologiei este de a învăța cum să recurgă la răspunsuri imune echilibrate și adaptate pentru a obţine beneficii terapeutice.


4. Echilibru între muncă și viață

Când suntem suprasolicitați și ne-am odihnit prost, nu funcționăm la parametrii optimi. Același lucru este valabil și pentru celulele noastre imunitare.

O celulă imună suprasolicitată este frecvent menționată ca fiind "epuizată cronic". În această stare, celulele T nu mai sunt eficiente la atacarea tumorilor sau a celulelor infectate cu virus. Ele sunt letargice și ineficiente, la fel cu noi, atunci când exagerăm.

Pentru celulele T, această schimbare la epuizare ajută la asigurarea unui răspuns echilibrat și la evitarea daunelor colaterale. Cu toate acestea, virușii și cancerul exploatează această slăbiciune a răspunsurilor imune prin promovarea deliberată a epuizării.

Domeniul imunoterapiei a abordat această limitare a sistemului nostru imunitar, creând noi terapii împotriva cancerului. Aceste terapii eliberează celulele de epuizare, le reîmprospătează, astfel încât să devină eficiente din nou.

Această modalitate terapeutică revigorează celulele T, reînnoind vigoarea și eficiența.

Acest lucru a revoluționat modul în care este tratat cancerul, ceea ce a dus la acordarea premiului Nobel pentru medicină în 2018 lui James P. Allison și Tasuku Honjo, doi pionieri în acest domeniu.


5. Învață din experiențele de viață

Piatra de temelie a sistemului imunitar adaptiv este capacitatea de a-şi aminti de infecțiile anterioare. În acest sens, poate răspunde mai repede și într-o manieră mai ţintită atunci când întâlnim același agent patogen de mai multe ori.

Destul de literal, ce nu vă ucide, vă va face sistemul imunitar mai puternic.

Vaccinurile exploatează acest modus operandi, asigurând celulele imune cu amintiri fără riscul de infecție.

Rămâne de identificat modalităţi care să optimizeze formarea celulelor de memorie care generează acest răspuns. Cercetătorii au scopul de a descoperi care dintre amintiri sunt cele mai eficiente și de a le determina să vizeze în special infecții virulente, cum ar fi malaria, HIV / SIDA și gripa sezonieră.

În timp ce viața ar putea să nu dispună de scurtăturile furnizate de vaccinuri, găsind ceva timp pentru a reflecta şi învăţa după anumite provocări - ne va permite să găsim soluții mai bune și mai rapide pentru problemele viitoare.

Traducere după Five life lessons from your immune system

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.