Fiecare om are limite. Putem să alergăm cu o anumită viteză maximă, să sărim până la o anumită înălţime şi să rezistăm doar un anumit timp fără apă. Dar ce se poate spune despre limitările celor cinci simţuri ale noastre - văzul, auzul, gustul, mirosul şi simţul tactil?

Ce putem spune din acest punct de vedere despre aceste instrumente de care ne folosim pentru a percepe şi înţelege ceea ce ne înconjoară? Iată zece limite ale percepţiei umane care au un impact direct asupra modului în care înţelegem lumea.

Văzul

Aproximativ un sfert din creierul uman este implicat în procesarea vizuală - mai mult decât orice alt simţ. Apreciindu-l ca fiind cel mai bine studiat dintre cele cinci simţuri principale, Societatea pentru Neuroştiinţe susţine că se cunoaşte mai mult despre văz decât despre orice alt sistem senzorial al vertebratelor.

10. Câmpul vizual

O pereche de ochi umani sănătoşi dispune de un câmp vizual total de aproximativ 200 de grade pe orizontală – dintre care aproximativ 120 de grade sunt partajate de ambii ochi, dând naştere la ceea ce este cunoscut sub numele de vedere binoculară - şi 135 de grade pe verticală (aceste valori având tendinţa să scadă cu vârsta). Acest lucru se datorează faptului că ambii ochi sunt poziţionaţi mai mult sau mai puţin pe partea din faţă a capetelor noastre şi nu pe părţile laterale.

Poziţionarea ochilor pe părţile laterale ale capului cuiva este comună speciilor de pradă şi, dacă acest fapt sporeşte cu siguranţă câmpul total al vizibilităţii unui animal, este de multe ori în detrimentul clarităţii vederii binoculare (a se vedea graficul explicativ prezentat mai jos care arată diferenţele dintre vederea porumbeilor, ai căror ochi sunt situaţi pe părţile laterale ale capului şi bufniţe care, asemenea oamenilor, au ochii plasaţi în faţă). Dar, atunci când eşti preocupat în principal, asemenea unui animal, de a evita să fii mâncat (şi nu de a distinge exact prădătorul care încearcă să te mănânce), acesta este un compromis destul de rezonabil.

 

Vedere monoculara si binoculara


9. Rezoluţia unghiulară

Rezoluţia unghiulară este unul din termenii folosiţi pentru a descrie capacitatea unui dispozitiv optic de a distinge detalii foarte mici. Când vorbim despre cel mai mic lucru perceptibil pentru ochiul uman, este logic să facem această apreciere în termeni de rezoluţie unghiulară.

Rezoluţia unghiulară este de obicei măsurată în unităţi cunoscute sub numele de minute şi secunde de arc, care corespund cu 1/60 părţi şi respectiv 1/3600 părţi dintr-un singur grad din câmpul nostru vizual. Setul tipic al ochilor umani are o rezoluţie unghiulară de ordinul unui minut de arc, plus sau minus câteva secunde de arc. Dacă ar fi să trasaţi o linie groasă de o treime de milimetru pe o bucată de hârtie şi să o ţineţi la lungimea braţului, linia ar acoperi aproximativ un minut de arc din câmpul vostru vizual.

8. Pata oarbă

Ochiul uman este căptuşit cu celule fotoreceptoare pe care le foloseşte pentru a percepe lumina. Informaţiile vizuale primite de la aceste celule fotoreceptoare sunt transmise la creier prin intermediul nervului optic. Singura problemă este că nervul optic trece, de fapt, printr-o parte a fotoreceptorilor care umplu interiorul ochiului, creând o mică zonă cu o capacitate mai slabă de recepţie în care este imposibil să se detecteze lumina.

În mod normal, acest lucru nu este o problemă. Avem doi ochi, iar creierele noastre sunt incredibil de bune la utilizarea informaţiilor vizuale colectate de la fiecare ochi pentru a umple golurile lăsate de pata oarbă a celuilalt ochi. Dar lucrurile se schimbă din acest punct de vedere atunci când trebuie să te bazezi pe un singur ochi.


7. Spectrul vizibil

Probabil cea mai binecunoscută dintre limitele senzoriale ale omului este faptul că ochiul uman tipic poate percepe doar lumina la lungimi de undă cuprinse între 390 şi 750 de nanometri. Desigur, numele de  spectru „vizibil" este un termen impropriu, pentru că o mulţime de animale pot percepe lumina cu frecvenţe din afara acestei benzi relativ înguste de radiaţii electromagnetice.Auzul

Alăturat de obicei văzului ca unul dintre cele mai importante simţuri umane, auzul este o parte vitală a orice, de la comunicare la evitarea riscurilor.

6. Gama auzului

La oamenii tineri, sănătoşi, gama frecvenţelor care pot fi recepţionate de urechea umană este de obicei citată ca fiind 20 - 20.000 Hz; cu toate acestea, limita superioară tinde să scadă destul de constant cu vârsta.

5. Pragul absolut al auzului

Pragul absolut al auzului este cel mai silenţios sunet pe care urechile noastre sunt capabile să-l recepţioneze atunci când nu există alte sunete în jur, care să mascheze percepţia acestuia. Acest prag variază de la persoană la persoană, prezintă modificări cu vârsta şi depinde în mare măsură de frecvenţa zgomotului perceput. Este, de asemenea, mai silenţios decât aţi putea crede.

Această diagramă (vezi paginile numerotate 331-332 din documentul ţintă), împrumutată de la o analiză comparativă a datelor publicate cu privire la prag, arată modul în care limita inferioară a pragului auzului unei persoane (măsurat în decibeli) se modifică în funcţie de frecvenţă. În acest grafic special, datele au fost colectate pe subiecţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, testaţi la frecvenţe cuprinse între 125 şi 12.000 Hz, pentru a arăta că limita inferioară a sunetului detectabil nu este zero decibeli (aşa cum este descrisă în grafice similare celor menţionate), ci în jur de -5 decibeli.

Acestea fiind spuse, aşa cum procentele listate pe partea dreaptă a graficului arată clar, capacitatea de a auzi zgomote atât de silenţioase ca cele de -5 dB este destul de rară (între bărbaţi şi femei deopotrivă, doar în jur de o persoană din zece va fi capabilă să audă sunetele mai silenţioase decât zero decibeli). În realitate, pragul mediu al auzului se situează, de fapt, între 0 şi 5 decibeli.


Gust şi miros

Aceste două simţuri se bazează pe organe senzoriale diferite, dar sunt foarte strâns legate; atunci când cineva îşi pierde simţul mirosului, de exemplu, simţul gustului său este diminuat dramatic.

4. Limite în degustarea de vinuri

Simţul gustului este, fără îndoială, cel mai slab dintre simţurile umane. Acest lucru este ceva despre care am vorbit mai înainte, capacitatea cuiva de a „degusta" vinul, de exemplu, depinde de fapt mai mult de simţul mirosului. Iată ce am spus despre limitele gustului într-un articol din luna martie:

În ceea ce a constituit experimentul meu preferat dintre toate care au fost efectuate până acum asupra limitelor palatului bucal uman, cercetătorul Brochet Frédéric a invitat 57 de experţi în vin să-şi exprime opiniile asupra a ceea ce păreau a fi două pahare cu vin - unul roşu şi unul alb. Vinurile erau de fapt exact acelaşi vin alb; cel „roşu" fusese pur şi simplu amestecat cu colorant alimentar roşu.

Experţii au procedat la descrierea vinului „roşu" în limbajul rezervat de obicei pentru caracterizarea celor roşii, menţionând, de exemplu, „iz"-ul său de fructe sau aromele împărtăşite de „fructele roşii zdrobite". Incredibil, niciun singur expert nu a observat că era, de fapt, un vin alb.

 

3. Superdegustătorii

Cu toate acestea, există şi dovezi pentru existenţa aşa-numiţilor „superdegustători" - adică acele persoane care sunt deosebit de sensibile la ceea ce este cunoscut sub numele de „gusturi de bază," şi anume amar, dulce, acru şi sărat.

Aceşti superdegustători au fost descoperiţi de către Linda Bartoshuk (un pionier în domeniul psihofizicii, care a studiat modul în care stimulii, de genul celor gustativi, produc experienţe subiective). Ea a demonstrat că gusturile lor sensibile erau corelate cu densităţi mai mari ale papilelor fungiforme, umflături ale limbii ce conţin papilele gustative. Acestea fiind spuse, capacitatea de a evalua în mod obiectiv intensitatea aromei percepute a rămas o provocare importantă în domeniul psihofizicii, făcând ca testele pragului absolut (asemenea celor utilizate pentru a determina limitele auzului uman), să fie dificil de efectuat.

2. Pragul detectării mirosului

Ca şi pragurile gustului, limitele detectării mirosului s-au dovedit a fi dificil de stabilit. Scriind în revista Chemical Senses, dr. Thomas Hummel (un medic ORL-ist) descrie câteva dintre provocările implicate:

Testele pentru evaluarea funcţiilor olfactive sunt numeroase. Cu toate acestea, în practica clinică a otorinolaringologiei [studiul funcţionării nasului, gâtului şi urechii] neurologia este puţin folosită sau chiar nefolosită.  Motivele pot fi găsite în inconsistenţa unor teste, lipsa de date normative, timpul necesar pentru administrare şi în disponibilitatea limitată a acestor teste.

Simţul tactil

Simţul tactil este deosebit de complex şi presupune detectarea a orice, de la presiune, la senzaţia de mâncărime şi la temperatură. Cele mai multe dintre aceste senzaţii şi mecanismele lor rămân prost înţelese, dar se crede că implică o serie de nervi ai pielii capabili să răspundă la diverse forme de stimuli. Aşa-numiţii „receptori disc Merkel", de exemplu, sunt implicaţi în percepţia presiunii, în timp ce „corpusculii Rufini" se crede că detectează senzaţia pe care o asociem cu întinderea.


1.Discriminarea a două puncte

Aici este vorba despre ceva ce ştim sigur despre simţul tactil: discriminarea tinde să fie mai ascuţită în regiuni ale corpului care sunt dens populate cu neuroni senzoriali. Unul dintre cele mai simple moduri de a demonstra această relaţie este folosind aşa-numitul test de discriminare a două puncte, pe care puteţi să-l încercaţi chiar şi acasă. Veţi avea nevoie de un partener, dar iată un experiment simplu, imaginat de neurologul Marjorie A. Murray, pe care îl puteţi pune în practică:

Îndoiţi o agrafă de hârtie în forma lui U cu vârfurile la aproximativ 2 cm depărtare. Asiguraţi-vă că vârfurile lui U sunt la acelaşi nivel. Atingeţi uşor cele două capete ale agrafei de hârtie de partea din spate a mâinii subiectului. Subiectul nu trebuie să se uite la zona de piele care este testată. Nu apăsaţi prea tare! Asiguraţi-vă că ambele vârfuri ating pielea în acelaşi timp. Întrebaţi subiectul dacă el sau ea a simţit unul sau două puncte de presiune. În cazul în care subiectul a declarat un punct, îndepărtaţi vârfurile agrafei un pic mai mult, apoi atingeţi din nou partea exterioară a mâinii subiectului. Dacă subiectul declară că simte 2 puncte, apropiaţi un pic vârfurile agrafei şi testaţi din nou. Măsuraţi distanţa de la care subiectul declară "Simt două puncte".

Încercaţi testul de discriminare a celor două puncte pe diferite părţi ale corpului (degete, obraz, frunte, picioare, stomac, gambă, spate, etc.), şi comparaţi distanţele necesare pentru a obţine senzaţia a două puncte distincte pentru fiecare regiune de pe corp. Când aţi terminat, rezultatele ar trebui să fie apropiate de cele enumerate mai jos:

Loc pe corp
Prag tactil diferenţial
degetele de la mâini
2-3 mm
buza superioară
5 mm
obraz
6 mm
nas
7 mm
palmă
10 mm
frunte
15 mm
laba piciorului
20 mm
burtă
30 mm
antebraţ
35 mm
braţ
39 mm
spate
39 mm
umeri
41 mm
coapsă
42 mm
gambă
45 mm

„Receptorii din pielea noastră NU sunt distribuiţi în mod uniform pe corpul nostru", scrie Murray.

„Unele locuri, cum ar fi degetele şi buzele, au mai mulţi receptori tactili decât alte părţi ale corpului nostru, cum ar fi spatele. Acesta este unul din motivele pentru care suntem mult mai sensibili la atingere pe degete şi pe faţă decât pe spate".


Traducere de Maricica Botescu după 10-fundamental-limits-to-human-perception.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.