Corpul umanCare este impactul asupra fătului a deficienţei de fier a mamei pe timpul sarcinii? Care este sensul creşterii cantităţii de estrogeni către finalul perioadei de gestaţie? În ce fel placenta seamă cu ficatul? Câte zile durează o sarcină normală?

 

 

 

Corpul uman, 10 lucruri puţin ştiute (22)

1. Din a treia săptămână de gestaţie, fătul are nevoie de fier. Fierul intervine în sinteza de hemoglobină. Dacă nu are suficient fier în timpul sarcinii, în primele luni de la naştere, copilului i se va instala o anemie severă. În schimb, vitamina D nu are aşa o mare importanţă în dezvoltarea fetală. Ea este mai mult necesară mamei, ca să poată asigura fătului aportul de calciu. Vitamina B12 şi acidul folic favorizează creşterea organismului. Vitamina C intervine în formarea ţesuturilor fibroase (de exemplu, tendoanele sunt alcătuite din ţesut fribros), dar şi în dezvoltarea osului. Ţesuturile fetale nu depozitează vitamina C în cursul sarcinii, de aceea, după naştere, copilul are nevoie zilnic de o cantitate de vitamina C (care va fi asigurată de laptele matern). Din a treia săptămână de viaţă extrauterină, pentru un aport de vitamina C, nou-născutului i se poate oferi suc natural de citrice. Dacă există o carenţă de vitamina E în timpul gestaţiei, mama va suferi un avort spontan. Aşadar, vitamina E e foarte importantă. Ea mai intervine şi în dezvoltarea osului.

2. În prima lună de gestaţie, greutatea produsului de concepţie nu se modifică substanţial. Totuşi în luna a cincea de gestaţie va cântări aproximativ 450 de grame.


3. Aproape de finalul gestaţiei, în organismul mamei se găseşte o cantitate de estrogeni de 300 de ori mai mare decât în timpul ciclului ovarian normal. Dintre estrogeni, cei mai importanţi sunt estriolul, estradiolul şi estradona. Estrogenii cresc colesterolul gravidei, însă simfiza pubiană şi articulaţia sacro-iliacă devin mai elastice şi astfel fătul poate fi expulzat mai uşor.

4. Urina unei femei însărcinate conţine 33 mg de estrogeni pe zi. Pentru a se putea face o comparaţie, la femeia ce nu este însărcinată se elimină 0,1 mg de estrogeni pe zi.

5. Printre rolurile placentei, ce numără şi unul pe care îl are ficatul adult: stochează glucoză sub formă de glicogen, pe care o va transporta fătului în caz de nevoie.


6. Din a şasea săptămână de la fecundare, produsul de concepţie se numeşte embrion. Între a 8-a şi a 12-a săptămână are loc stadiul fetal. După a 12-a săptămână, produsul de concepţie se numeşte făt. Sarcina normală durează 266-270 de zile.

7. Comportamentul sexual diferă la alte mamifere în comparaţie cu omul. De exemplu, pe când ovulaţia femeii nu depinde de prezenţa sau absenţa masculului, la capră şi la oaie s-a dovedit că prezenţa masculului poate grăbi ovulaţia. În plus dacă o femelă-şoarece este pusă împreună cu un alt mascul decât cel ce i-a produs sarcina, ea poate suferi un avort spontan.

8. În timpul actului sexual, la femeie se eliberează cu precădere doi hormoni: oxitocina şi vasopresina. Aceştia declanşează unde contractile la nivelul uterului şi la nivelul trompelor, ceea ce ajută la ascensiunea spermatozoizilor.

9. Ţesutul adipos nu se găseşte numai subcutanat. El se dispune şi în jurul unor organe: rinichi, suprarenală, ochi, tiroidă.

10. Hepatocitele sunt celule binucleate.



Bibliografie:
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a
Anatomia omului, Victor Papilian, volumul 2

Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.