CromozomExistă o mulţime de idei ce ţin de cultura populară privitoare la ce trebuie făcut pentru a decide sexul viitorului copil. Din păcate, majoritatea lor sunt nefondate. Aflaţi în acest articol care este mecanismul prin care se decide sexul copilului; de asemenea, vă puteţi familiariza cu câteva concepte fundamentale din genetică.

 

Înainte de a explica mecanismul prin care se hotărăşte sexul viitorului copil, vom trece rapid în revistă principalele concepte folosite în articol.

 

Cromozom

 

Orice celulă din corpul nostru - cu excepţia celulelor roşii - conţine 23 de perechi de cromozomi.
Fiecare cromozom este constituit dintr-un fir răsucit de ADN (acid dezoxiribonucleic), având forma unei scări în spirală.
ADN
-ul conţine instrucţiunile genetice necesare pentru dezvoltarea şi funcţionarea tuturor organismelor vii şi are ca rol principal stocarea pe termen lung a informaţiei genetice. ADN-ul este compus din patru baze azotate, patru litere (A, T, G şi C) cu ajutorul cărora sunt codificate toate informaţiile necesare funcţionării unui organism: adenină, timină, guanină şi citozină.

 

 

CROMOZOMUL Y

Aşadar, în fiecare celulă găsim 46 de cromozomi. Aceştia sunt împărţiţi în şapte grupe morfologice, în funcţie de mărimea lor şi alte criterii. A 23-a pereche de cromozomi (vedeţi imaginea de mai jos) este constituită la femeie din doi cromozomi X. La bărbat, această pereche este formată dintr-un cromozom X şi un cromozom Y. Sexul copilului este determinat de cromozomul Y, cromozomul ce determină caracteristicile masculine, printre care şi sexul.

 

Cromozomii
Cromozomii bărbatului (a se observa în partea dreaptă cromozomul Y)
credit: mun.ca

Ovulul femeii este purtătorul unui singur tip de cromozom, cromozomul X. În schimb, spermatozoizii pot fi purtători de cromozom X ori cromozom Y. Spermatozoizii care conţin cromozom X sunt mai voluminoşi decât cei cu cromozom Y; din această cauză, în principiu, mişcarea prin trompele uterine a spermatozoizilor "Y" se va face cu o mai mare rapiditate. Pe de altă parte, viaţa spermatozoizilor "Y" este mai scurtă decât a celor "X".

 

Spermatozoid fecundând un ovul
Spermatozoid fecundând ovulul
credit:wikipedia.org

 

 

Dacă oricare dintre cei doi cromozomi X ai femeii se combină în timpul fertilizării cu cromozomul X al bărbatului, fătul va avea sexul feminin. Dacă, în schimb, unul dintre cromozomii X ai femeii se combină cu cromozomul Y al bărbatului, sexul copilului va fi bărbătesc.

PUTEM DECIDE SEXUL COPILULUI?

Sunt o mulţime de poveşti despre cum am putea influenţa sexul viitorului copil. Unele dintre acestea au un iz ştiinţific, alte sunt simple stupizenii. O variantă care ţine cont de realitate este următoarea: dacă actul sexual are loc cu câteva zile înaintea ovulaţiei şi ştiind că spermatozoizii "X" trăiesc mai mult decât cei "Y", sunt aparent şanse mai mari ca viitorul copil să fie de sex feminin. Pentru aceasta trebuie să ştiţi când are loc ovulaţia, dar nu este suficient. Mai este nevoie şi de noroc...

Pe de altă parte, dacă actul sexual se consumă în perioada ovulaţiei, şansele ar fi mai mari pentru a avea băiat, căci, după cum am spus, spermatozoizii "Y" se deplasează mai repede.

Cu toate acestea, trebuie spus că lucrurile sunt extrem de complicate şi că o metodă sigură de a stabili sexul nu există încă.

 

___________
BIBLIOGRAFIE:
http://www.healthy.ro/articol/Familie/4910/Cum-putem-influenta-sexul-copilului.html
http://www.ehow.com/how-does_4570685_sex-baby-determined.html
http://wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.