Laptele matern, vaccinurile şi joaca în noroi reprezintă prescripţia noastră medicală pentru sănătatea copilului. Laptele matern este plin de compuşi ce ajută nou-născutul să lupte cu infecţiile. Iată ce mai poţi face pentru a regla sistemul imunitar al bebeluşului tău.
Sistemul imunitar. Fă exerciţii fizice moderat (6)
Ce modalitate mai bună de a avea un sistem imunitar perfect există dacă nu aceea de a-l construi de la zero? Deşi nu mai poţi face asta pentru tine, măcar poţi face acest lucru pentru copiii tăi. În uter, bebeluşii primesc în mod automat anticorpii mamei lor, care traversează placenta. Această donaţie de anticorpi poate continua şi după naştere, prin alăptare.
Laptele matern este plin de ingrediente ce stimulează sistemul imunitar. De exemplu, din aceste ingrediente fac parte lactoferina - o proteină ce inhibă creşterea bacteriilor - şi zaharuri ce blochează legarea bacteriilor la celulele corpului. Alăptarea reduce rata infecţiilor, în special în ţările în curs de dezvoltare.
De asemenea, există şi un alt mod rapid şi relativ ieftin de a aproviziona sistemul imunitar al copilului cu arme eficiente de apărare. Acestă metodă este fără îndoială una dintre cele mai mari realizări ale medicinei: vaccinarea împotriva mai multor boli fatale. Vaccinarea este disponibilă la orice clinică din apropierea ta.
Din păcate, unele campanii anti-vaccin pretind că aceste cantităţi duc la „suprasolicitarea” sistemului imunitar- o idee care nu are nicio bază în fapt, având în vedere că ne confruntăm în fiecare zi cu milioanele de microbi dintr-un singur fir de praf. Cele câteva antigene ce sunt introduse în corp împreună cu unul sau mai multe vaccinuri nu sunt nici pe departe o povară majoră, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Luând în considerare milioanele de germeni din fiecare fir de praf, câteva vaccinuri nu au cum să suprasolicite sistemul imunitar”.
Cu toate acestea, câteva din bolile copilăriei sunt cauzate de apărarea exagerată oferită de sistemul imunitar, cauzând afecţiuni ca astmul, eczemele şi alergiile la polen sau la diverse alimente. Ştim că un copil este mai puţin predispus la astfel de boli alergice dacă acesta creşte la fermă, petrece timp la cămin sau are animale de companie sau mulţi fraţi.
Ipoteza igienei susţine că alergiile sunt în creştere în Occident deoarece copiii din zilele noastre nu sunt expuşi la suficienţi germeni. „Dacă mediul înconjurător este prea curat atunci când eşti la o vârstă fragedă, nu vei dezvolta celule care să răspundă la germeni”, spune Arne Akbar, un imunolog de la University College London. Nimeni nu spune să neglijaţi igiena de bază, dar sfatul general este „lăsaţi copiii să fie copii” şi permiteţi-le să se joace în noroi.
Sistemul imunitar. Vârsta a treia (8)
Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac