Hipertensiune arterialaHipertensiunea arterială (HTA) este o problemă de sănătate ce a luat amploare în ultimele decenii. Se estimează că în ţările subdezvoltate până la 10% din populaţie suferă de HTA, iar în ţările industrializate procentul ajunge până la 20% din populaţie.

 

 

 

 

De cele mai multe ori hipertensiunea arterială este descoperită întâmplător sau la examinările periodice. Hipertensiunea arterială este un sindrom clinic caracterizat prin creşterea de durată a valorilor tensiunii arteriale (tensiunea arterială normală este de 120 – 130 mmHg şi 80 – 85 mmHg).

 



Hipertensiunea arterială apare de obicei după vârsta de 30 de ani. Până la 60 de ani numărul bărbaţilor afectaţi este asemănător cu al femeilor. După vârsta de 60 de ani numărul femeilor afectate de hipertensiune arterială creşte. HTA este un factor de risc pentru numeroase boli: ateroscleroză coronariană, atacuri vasculare cerebrale sau insuficienţă renală.

Deşi este o afecţiune foarte frecventă, în majoritatea cazurilor nu se poate stabili cum s-a produs hipertensiunea arterială. În schimb, se cunosc anumiţi factori de risc pentru apariţia HTA: vârsta, sexul, aportul de sare, obezitatea etc.

Există două feluri de hipertensiune arterială: primară – de cauză necunoscută şi secundară – cu etiologia binecunoscută.


Hipertensiunea arterială primară

Cauzele clare de producere nu sunt cunoscute, în schimb s-a stabilit rolul unor factori de risc în declanşarea HTA primară.

Ereditatea – rolul jucat de acest factor în producerea hipertensiunii arteriale este încă discutat. S-a observat că în familiile cu ambii părinţi hipertensivi copiii vor fi afectaţi cu 20 de ani mai devreme decât într-o familie neafectată şi cu 10 ani mai devreme decât în familiile cu un singur părinte hipertensiv.

Vârsta – tensiunea arterială creşte odată cu îmbătrânirea organismului. Arterele devin mai rigide şi îşi pierd elasticitatea.

Sexul – hipertensiunea arterială este mai frecventă la bărbaţii sub 40 de ani, apoi se egalează între cele două sexe între 40 şi 60 de ani, iar după 60 ani (şi în special după menopauză) devine mai frecventă la femei.

Rasa – HTA apare cu o frecvenţă mai mare în anumite zone geografice şi este variabilă cu rasa. Populaţia de culoare şi din mediul urban din SUA este de două ori mai afectată de HTA decât populaţia albă din aceleaşi zone. În schimb, populaţiile din regiunea Indiei au o incidenţă mai redusă pentru apariţia HTA decât populaţia europeană.

Aportul de sare – este considerat un factor de risc pentru producerea HTA. Consumul crescut de sare este definit ca o cantitate mai mare de 10g pe zi. Consumul de sare creşte volumul de sânge circulant, fiind necesar ca inima să lucreze mai intens pentru a putea face faţă noului volum.

Excesul alimentar şi obezitatea – studiile au arătat că există o corelaţie între excesul ponderal şi apariţia HTA. Scăderea în greutatea este urmată şi de scăderea valorilor tensiunii arteriale.

Consumul de alcool – persoanele care consumă mai mult de 60 ml pe zi au, în general, valori tensionale mai ridicate decât cei cu un consum mai mic. Hipertensiunea produsă de alcool este imediat reversibilă după abstinenţa de alcool. Efectul cel mai intens îl are berea, vinul şi apoi băuturile tari.

Profesia – HTA este mai frecventă la persoanele cu o ocupaţie caracterizată prin sedentarism şi efort intelectual decât la categoriile profesionale fizic active. Rolul stresului în producerea HTA este încă discutat, nu însă şi rolul stresului în producerea puseelor de hipertensiune.


Hipertensiunea arterială secundară

HTA secundară este rezultatul îmbolnăvirii unui organ sau sistem. Cel mai frecvent sunt indicate cauze renale şi tulburări endocrine. Frecvenţa cu care apare HTA secundară este mult mai mică, doar 10 – 20% din numărul de cazuri, iar unele dintre acestea sunt vindecabile (spre deosebire de HTA primară, unde se trece la scheme de tratament).


Hipertensiunea arterială „de halat alb”

Este o formă particulară de hipertensiune. În cabinetul medical se constată valori tensionale crescute, iar pacientul la domiciliu constată valori normale. Astfel de persoane sunt predispuse la HTA primară odată cu înaintarea în vârstă.

 



Bibliografie
www.medicinenet.com/high_blood_pressure/article.htm#toc1bp
en.wikipedia.org/wiki/Hypertension

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.